Onderwerp niet wegstoppen

Kirsten zó blij met bericht Máxima: 'Praat over suïcidale gedachtes'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kirsten zó blij met bericht Máxima: 'Praat over suïcidale gedachtes'
RTL

De 24-jarige Kirsten deed een suïcidepoging en is daarnaast nabestaande van iemand die een einde aan het leven maakte. Ze is erg blij met een Instagrampost van koningin Máxima waarin ze oproept om mentale problemen en gedachtes over suïcide meer bespreekbaar te maken. Kirsten probeert dat zelf ook.

“Vandaag denken wij extra aan de mensen die zijn overleden, aan de mensen die een poging hebben overleefd en aan iedereen die iemand moet missen of op enige manier door zelfdoding is geraakt", schrijft koningin Máxima vandaag op World Suicide Prevention Day op Instagram. Haar zus Inés maakte in 2019 een einde aan haar leven.

"Ik draag een geel lintje; de kleur van hoop en roep iedereen op mentale problemen bespreekbaar te maken. Zo kunnen we samen mensenlevens redden", schijft Máxima.

Tekst gaat door onder de Instagrampost van Máxima

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De 24-jarige Kirsten weet maar al te goed hoe belangrijk het is om erover te praten als je met gevoelens van zelfdoding zit. Ze deed zelf een suïcidepoging, heeft in haar naaste omgeving ook mensen met mentale problemen en is daarnaast ook nabestaande. Ze is heel blij met de aandacht van Máxima voor het onderwerp. "Het bericht van Máxima bereikt veel mensen door haar status en brengt openheid vanuit haar eigen ervaring met suïcide in haar naaste omgeving", zegt ze.

Geen weggestopt onderwerp

"Door haar openheid laat ze zien dat het geen weggestopt of verborgen onderwerp is maar dat er juist over gepraat moet worden. Als je gedachtes onuitgesproken blijven en je deze bij jezelf houdt, loop je het risico dat deze erger worden", zegt Kirsten. Zelf werd ze door eigen ervaringen lid van de besloten Facebookgroep 'Nazorg en herstel bij Zelfmoordpoging' die in 2021 ontstond vanwege een gebrek aan nazorg bij het herstel van suïcidepogingen. Daar is ze nu beheerder van.

De 24-jarige Kirsten (Foto Alberta Boerma-Wiersma)© Foto Alberta Boerma-Wiersma
De 24-jarige Kirsten (Foto Alberta Boerma-Wiersma)

Ze zegt dat zij en de andere leden van de Facebookgroep er veel baat bij hebben om elkaar aan te horen. "Er lopen helaas heel veel mensen rond met deze gedachtes. Door anderen in vertrouwen te nemen, hoef je niet alleen te vechten tegen deze gedachtes." Leden kunnen altijd vragen of er iemand is die wil praten, en een vrijwilliger gaat dan in gesprek met ze.

De Facebookgroep is binnen een jaar uitgegroeid naar 2500 leden. Volgens Kirsten is het inmiddels meer een platform geworden waarin ook preventie een grote rol speelt. "Sinds vorig jaar zijn we een stichting geworden, waarmee we hopen op korte termijn ook activiteiten, bijeenkomsten, workshops, praatgroepen en bijvoorbeeld wandelgroepen te kunnen organiseren."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Er zijn ook veel nabestaanden en familieleden die lid zijn van de Facebookgroep, zegt Kirsten. "Ze proberen te begrijpen of in te zien wat er allemaal speelt wanneer je suïcidale gedachtes hebt." Kirsten merkte na haar suïcidepoging in haar omgeving veel schaamte, stigmatisering en onbegrip. "Dit zorgde ervoor dat er onbewust afstand werd gecreëerd tussen mij en mijn naasten. Het onbegrip werd machteloosheid vanaf beide kanten."

Niet alleen staan

Volgens Kirsten wordt het herstel bevorderd als óók naasten of nabestaanden met elkaar praten over de ervaringen, gevoelens en gedachtes die spelen. Ze vindt het goed dat de World Suicide Prevention Day bestaat. "Mensen met mentale problemen moeten natuurlijk elke dag gezien en gehoord worden, maar het is fijn dat er een dag is waarop er extra aandacht is, zodat meer mensen het kunnen aangeven als ze hulp nodig hebben."

"Dat mensen weten dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Er staan mensen klaar als ze willen praten." Volgens Kirsten is het goed als die mensen zien dat het okay is om erover te praten. "Daarom is ook zo belangrijk dat Máxima zich uitspreekt op sociale media. Het zou mooi zijn als meer mensen dat daardoor gaan doen."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Lees meer over
Koningin Máxima113OnlineLink in bioZelfdoding