Meer besmettingen

RIVM: nieuwe omikronvarianten lijken voorlopig niet gevaarlijker dan de oude

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRIVM: nieuwe omikronvarianten lijken voorlopig niet gevaarlijker dan de oude
RTL

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt flink op, mogelijk het begin van een najaarsgolf in Nederland. Maar we hoeven voorlopig niet heel bang te zijn voor de varianten die komende winter dominant kunnen worden. Zoals het er nu naar uitziet, veroorzaken die geen ernstiger ziektebeeld dan de omikronvariant die we dit jaar vooral zagen.

Dat zegt Susan van den Hof, hoofd van het centrum voor epidemiologie bij het RIVM. Daar worden de verschillende varianten die in opkomst zijn, nauwlettend in de gaten gehouden. Het goede nieuws: de varianten die nu – met name in Azië – worden gesignaleerd, zijn over het algemeen omikronvarianten.

"Omdat er nu wel heel veel van die omikronvarianten achter elkaar zijn, is de hoop dat dat zo blijft", zegt Van den Hof over de afgeleiden van het coronavirus die de komende tijd in Nederland de overhand zouden kunnen krijgen.

Opleving virus

De opleving van het virus is over de hele linie zichtbaar. "Zowel in het rioolwater als bij de ziekenhuisopnames en de testen van de GGD zien we een stijging van het aantal besmettingen", zegt Van den Hof tegen RTL Nieuws. Afgelopen etmaal zijn 117 nieuwe patiënten met corona opgenomen in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds 5 augustus.

Susan van den Hof van het RIVM.© RTL Nieuws
Susan van den Hof van het RIVM.

Of een najaarsgolf ertoe zal leiden dat de overheid ook weer nieuwe coronamaatregelen zal instellen, is niet te voorspellen, zegt Van den Hof. Van verschillende kanten was eerder dit jaar te horen dat grootschalige lockdowns er niet meer zullen komen, maar 'dat kun je nooit met honderd procent zekerheid stellen', zegt de epidemioloog.

Als de varianten zich blijven ontwikkelen zoals de afgelopen tijd, raakt de maatschappij 'niet zo ernstig ontwricht als in eerdere fases', zegt Van den Hof. Dat komt onder meer doordat veel mensen intussen afweer hebben opgebouwd tegen het virus door vaccinatie of doordat ze besmet zijn geweest. 

Mondkapje terug?

Of het mondkapje straks, bij hoog oplopende cijfers, terugkeert in het straatbeeld? Ook dat is lastig te zeggen, denkt Van den Hof. "Maar als je kwetsbaar bent en bang om te worden besmet, geeft een mondkapje extra bescherming. Dat kan helpen om te voorkomen dat je besmet raakt, zeker als je je begeeft in drukke groepen en in contact met andere mensen."

Dat scholen of bedrijven op eigen gezag maatregelen nemen, noemt ze 'heel verstandig'. Ze verwijst ook naar de basismaatregelen die nog steeds van kracht zijn. "Test als je klachten hebt, test uit voorzorg als je bij een kwetsbaar iemand op bezoek gaat, ventileer goed."

Daarnaast noemt ze de vaccinatiecampagne, vorige week begonnen. "Zeker voor kwetsbare mensen is dat heel belangrijk om te voorkomen dat ze ernstig ziek worden." Van de 80-plussers, de leeftijdscategorie die is opgeroepen, heeft inmiddels 1 op de 10 zich weer laten vaccineren. Onder hen is de bereidheid om opnieuw een prik te halen behoorlijk groot, zegt Van den Hof.

Jongere mensen staan over het algemeen niet te trappelen, blijkt uit enquêtes. "Ongeveer de helft van de mensen is bereid de prik te nemen, maar dat is afhankelijk van hun leeftijd: hoe ouder, hoe meer bereidheid."

Druk op zorg en samenleving

Van den Hof benadrukt dat grootschalig vaccineren 'helpt te voorkomen dat er toch weer ernstiger maatregelen moeten komen'. "Als we willen vermijden dat deze golf heel hoog wordt, is het belangrijk dat mensen zich laten vaccineren."

Het RIVM gaat de situatie rondom het coronavirus sterker beoordelen aan de hand van de druk op de zorg én op de samenleving. "Het verzuim loopt op, ook in de zorg is sprake van een personeelstekort", zegt Van den Hof. "Dan heb je een probleem in de maatschappij en dat is iets waar we nu heel erg naar kijken."

Hoogste weektotaal sinds half augustus

Het RIVM registreerde de afgelopen week 12.269 positieve tests, het hoogste weektotaal sinds 13 augustus en een toename van 39 procent vergeleken met de week ervoor. Dat is de snelste stijging op weekbasis sinds 25 juni, drie maanden geleden, toen de zomergolf op gang kwam.

Het aantal bevestigde besmettingen stijgt volgens het instituut onder vrijwel alle leeftijdsgroepen, maar met name onder mensen van 70 jaar en ouder. Naar verhouding hebben regio's in Limburg en Gelderland de meeste positieve tests. Tussen gisterochtend en vanochtend registreerde het RIVM 2614 positieve tests, het hoogste dagcijfer sinds 3 augustus. 

Lees meer over
Susan van den HofRIVMCoronavirusCoronamaatregelenCoronatestCoronavaccinEditie NL Link in bio