Dit restaurant zet terrasverwarmers uit vanwege energiecrisis
Wie dit weekend naar het terras gaat, doet er goed aan om voor alle zekerheid een jas mee te nemen. De terrasverwarmer is dit najaar minder vanzelfsprekend. Zo zet dit restaurant in Heiloo 'm helemaal uit, nu de gasrekening is gestegen van 4000 naar 21.000 euro. Volgens econoom Rens van Tilburg (Universiteit Utrecht) zou dat verplicht moeten worden in deze energiecrisis.
"We schrokken ons de pleuris", vertelt Marjolein Bosch, mede-eigenaar van restaurant Herberg Jan. Het bedrijf heeft een variabel contract bij energieleverancier NieuweStroom en waar ze daar eerst 4000 euro per maand betaalde, ging het maandbedrag in september naar 21.000 euro. "Daarom moesten we keihard op de rem."
'Scheelt heel veel'
Bosch besloot naar haar grote verbruikers te kijken en kon zo enkele besparingen doorvoeren: de vaatwasser gaat later aan, de frituurhapjes kunnen pas besteld worden vanaf 12 uur 's middags én de terrasverwarming brandt niet meer. "We hebben vier heaters op gas en zeven heaters op elektriciteit. Dat zijn echt grote verbruikers, het scheelt heel veel nu we ze uit laten."
In het restaurant in Heiloo hangen briefjes om de gasten te informeren over de maatregelen. "Iedereen begrijpt het gelukkig, want iedereen moet besparen, dus wij ook. We moeten deze energiecrisis samen door. En eerlijk gezegd: een heater is lekker, maar het kan in deze tijden natuurlijk écht niet meer."
Toch neemt niet elk horecabedrijf dezelfde maatregel. Zo blijft de terrasverwarming bij café De Opera in Nijmegen in het weekend aan. "Als ze niet aangaan, gaat er niemand op ons terras zitten", vertelt eigenaar Bilal Diyenli. "En als er geen gasten zijn, moet ik personeel ontslaan. En dat personeel ben ik dan ook in de zomer kwijt. Het mooie aan terrasverwarmers is juist dat je personeel ook in de winter kan behouden. En gelukkig hebben we een vast energiecontract tot 1 januari."
Of de verwarmers daarna ook aan blijven, is voor Diyenli nog onzeker.
De Amsterdamse horecatycoon Won Yip laat aan RTL Nieuws weten dat de terrasverwarmers op zijn terras de hele winter aan zullen blijven. "Ik was zo slim om een contract voor vijf jaar af te sluiten, dus voorlopig hebben wij geen last van de energiecrisis." Op een verbod zit Yip dus niet te wachten: "Laat mij maar zelf beslissen of ik de verwarming aanzet."
'Stop met verwarmen van buitenlucht'
Toch is dat wel iets waar Rens van Tilburg, econoom en directeur van het Sustainable Finance Lab aan de Universiteit Utrecht, voor pleit: het zou volgens hem bij wet verboden moeten worden om in deze tijden de terrasverwarmers nog aan te doen. "We hebben gewoon een probleem met de hoeveelheid gas die we tot onze beschikking hebben. Daarom zullen we het gebruik naar beneden moeten brengen. Stoppen met het verwarmen van de buitenlucht is dan de kleinste opoffering die je kan maken."
En juist door het bij wet te verbieden, help je de horecaondernemer, denkt Van Tilburg. "Veel ondernemers willen de verwarmers wel uitzetten, die wens is er echt. Maar als zij de enige in de straat zijn, gaan de gasten bij de buren zitten. Om die reden moet je zeggen: het mag gewoon niet meer."
Daarnaast gaat het ook om een signaal dat de overheid met een dergelijk verbod zou afgeven. Want: "Zo lang die dingen branden, wat een enorme verspilling van energie is, denken mensen: waarom zou ik zelf dan gaan besparen? Is het wel zo hard nodig? Ook het gedrag van de mensen die op dit moment nog niet in financiële nood zitten, moet je proberen te sturen. En dat kan door de lucht niet meer te verwarmen."
Amsterdam onderzoekt verbod op terrasverwarming
Het stadsbestuur van Amsterdam onderzoekt of het mogelijk is om terrasverwarmingen op gas binnenkort te verbieden. Het is al sinds 2008 een punt van discussie, schrijft Het Parool.
Na meerdere proeven waaruit moest blijken hoe schadelijk het was voor het milieu, stond het college van B en W in 2012 terrasverwarming in de hele stad toe. Dat volgde na een uitspraak van de Raad van State, die in 2011 oordeelde dat terrasverwarming niet mag worden verboden op grond van milieuregels.
Nu ligt er een nieuw stedelijk beleidskader ter inspraak. Dat beleidskader komt neer op nieuwe juridische ontwikkelingen, waarmee het mogelijk moet zijn om diede uitspraak van de Raad van State teniet te doen. En daardoor zou terrasverwarming mogelijk wel verboden kunnen worden.