'Is dit Nederland?'

Age ziet aantal mensen zonder geld en met honger groeien: 'Er is zoveel wanhoop'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© Eigen foto Age ziet aantal mensen zonder geld en met honger groeien: 'Er is zoveel wanhoop'
RTL

Age Karrenbelt (52) is overdag glazenwasser, 's avonds voorziet hij tientallen arme mensen in zijn woonplaats Apeldoorn van avondeten. Sinds de inflatie en stijgende gasprijzen is het aantal leden op zijn Facebookpagina 'Ik ga met honger naar bed' flink gegroeid. "Ik zie heel veel wanhoop."

Het begon met één simpel appje, zeven jaar geleden, van zijn oudste zoon. 'Pap, ik eet niet thuis vanavond'. Age Karrenbelt (52) had net voor hem en zijn twee zoons gekookt. "Ik wilde eerst het overgebleven eten invriezen, maar er lagen al zo veel bakjes in de vriezer, dat ik besloot het op een Facebookpagina te zetten waar mensen dingen gratis aanbieden. Ik kreeg zó veel reacties. Ik schrok me kapot. Gebeurt dit echt in Nederland?"

Age bood een paar dagen later weer een bakje eten aan. En weer: tientallen reacties. Tientallen mensen zonder geld maar met honger. "Toen besefte ik: er zijn dus echt veel mensen die met een knorrende maag naar bed gaan."

'Het overkómt je'

Het herinnerde hem onwillekeurig ook aan zijn eigen situatie: toen Age 41 was en zijn kinderen 12 en 15 waren, overleed zijn vrouw. Haar nieren werkten niet goed meer, haar lijf was op, Age werd van de één op de andere dag alleenstaande vader en weduwnaar en raakte een halfjaar later zijn baan kwijt. "Ineens stond ik voor deur van de Voedselbank. Ik heb toen echt ervaren: armoede overkómt je."

Ook Roelie kan erover meepraten hoe het is om geen geld te hebben om eten te kopen, bekijk deze reportage: 

'Zonder eten naar bed', zo ziet armoede in Nederland eruit

Age besloot in 2015 een site en Facebookpagina op te richten, Ik ga met honger naar bed, waar mensen in zijn woonplaats Apeldoorn en omgeving hun overgebleven eten en boodschappen kunnen aanbieden, en waar mensen die in armoede leven op kunnen reageren.

Tientallen Facebookgebruikers bieden er dagelijks eten aan. Zoals gisteravond: 'Ik heb nog hutspot over, wie interesse heeft mag het vanavond op komen halen, het is voor één persoon', met een foto van de maaltijd en een adres erachter.   

Harder dan ooit

Ruim 700 leden zitten er nu in de groep, en het aantal groeit de afgelopen weken 'harder dan ooit', aldus Age. Kreeg hij vorig jaar nog gemiddeld vijf tot tien aanmeldingen per maand, nu zijn het er volgens Age zo'n tien tot vijfentwintig aanmeldingen per week. "Ik wist al zeven jaar lang dat er veel armoede was, maar nu is het echt krankzinnig."

"Voorheen klopten vooral mensen die nét een paar euro te veel verdienden om in aanmerking te komen voor hulp van de Voedselbank, maar nu zitten er ook mensen met middeninkomens bij. Die hebben gewoon 1600 euro per maand, maar zeggen alsnog: 'Age, ik red het niet meer'."

Waar nog meer? 

Er zijn steeds meer mensen die het voorbeeld van Age Karrenbelt volgen of al heel lang hetzelfde doen: wie op Facebook zoekt op 'Ik ga met honger naar bed', komt niet alleen Ages pagina tegen, die voor mensen in Apeldoorn en omgeving is bedoeld, maar ook andere soortgelijke groepen.

Vooral in België zijn beheerders actief: zoals 'Zonder Honger Naar Bed: Ekeren', voor mensen die in het Belgische Ekeren en omstreken wonen, het eveneens Belgische Tongeren heeft een zelfde soort pagina: Zonder honger naar bed: Tongeren en ook voor de mensen in Zonhoven zijn er Facebookgroepen opgericht.

In Nederland heeft de Limburgse gemeente Stein een paar honderd leden op zijn eigen pagina en in de regio Hoevelaken, Nijkerk en Amersfoort is de pagina Eten Over actief. De soortgelijke pagina in Oss, Eten Over Oss, heeft meer dan duizend leden en voor mensen in Drachten en omgeving is er de pagina Eten Delen en mensen in Walcheren kunnen hier terecht.

'Veel schaamte'

Behalve maaltijden biedt Age ook boodschappenpakketten aan, aangeschaft met behulp van zegeltjes die hij bij de ingang van supermarkten inzamelt. Soms worden er ook pakketten aangeboden door sponsoren of supermarkten. "Soms heb 's avonds ik wel twaalf mensen voor de deur staan. Als ze voor het eerst komen, zijn ze verlegen, ze lopen beschroomd de oprit op. Ik zeg dan: 'Je hoeft je echt niet te schamen, vanavond komen nog elf andere mensen hier voor eten'. De volgende keer kloppen ze al iets makkelijker aan."

Wanhoop. Dat is wat hij ziet. Hij is overdag dan wel glazenwasser, maar voelt zich 's avonds soms hulpverlener, zodra hij zijn inbox opent. Mensen sturen hem een berichtje dat ze geen geld meer hebben voor de komende week. Alleenstaande ouders die geen brood meer kunnen kopen voor de volgende dag. Moeders of vaders die weken hebben getwijfeld: 'Moet ik me wel of niet aanmelden?' "Ik ga met zulke mensen in gesprek. Misschien willen ze het niet voor zichzelf doen, uit trots, maar wat als hun kind morgen vraagt: 'Papa, mama, mag ik een boterham?'"

Gratis bh's voor vrouwen in armoede: 'Ze komen stralend naar buiten'
Lees ook

Gratis bh's voor vrouwen in armoede: 'Ze komen stralend naar buiten'

Nooit genoeg

Age doet wat hij kan. "Het is nooit genoeg, ik moet altijd mensen teleurstellen. Dan heb ik vijftien aanmeldingen voor vijf pakketten. Maar de selectie gaat nu wel een beetje op de automatische piloot. Ik geef iedereen kans om te reageren en kies de mensen die lang niet aan de beurt zijn geweest of de mensen met kleine kinderen."

Hij noemt het runnen van de Facebookgroep en het inzamelen van eten 'een kleine moeite'. En ja, het kost tijd, en ja, soms staat de hele woonkamer vol met boodschappen, 'tot het plafond', en dan roepen zijn zoons 'páp, wat heb je nú weer in huis gehaald', maar het geeft hem energie. Age vermoedt dat het nóg drukker wordt nu de kerst eraan komt, hij zet zich schrap, maar met liefde. "Ik kan niet de hele wereld redden, maar ik kan wel zorgen dat tientallen mensen die in de buurt wonen, zonder honger naar bed gaan."

De laatste weken hebben de voedselbanken in Nederland het veel drukker dan voorheen omdat de prijzen stijgen door de inflatie. Dat is te zien in deze video.
Lees meer over
ArmoedeSociale MediaVoedselVoedselverspillingVrijwilligerApeldoornNederland