Slachtofferhulp kreeg dit jaar fors meer meldingen seksueel geweld
Het aantal slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld dat zich dit jaar bij Slachtofferhulp Nederland heeft gemeld, is gestegen met 25 procent. Vooral in de periode na de onthullingen bij The Voice of Holland waren er meer meldingen.
In die periode hielp de organisatie 56 procent meer slachtoffers dan in diezelfde periode een jaar eerder. Het schandaal kwam eind januari naar buiten na een uitzending van het BNNVARA-programma Boos.
Onder meer de media-aandacht voor het onderwerp leidde volgens Slachtofferhulp Nederland gedurende het hele jaar tot een toename in het aantal meldingen. Tot en met november waren het er ruim 10.000. Juristen van de organisatie hebben 20 procent meer slachtoffers ondersteund.
Volgens Katja Nijland, psychosociaal adviseur seksueel geweld bij Slachtofferhulp Nederland, zijn de slachtoffers die zich nu vaker melden onder te verdelen in twee groepen. Het gaat om mensen die zich voor het eerst realiseren dat ook zij slachtoffer zijn en slachtoffers die in het verleden te maken hebben gehad met seksueel geweld. Zij zoeken dankzij de aandacht opnieuw hulp.
'Erg schrikken'
Nijland noemt de cijfers 'erg schrikken'. "We krijgen wel een beter beeld van hoe groot de groep is. En het is een mooi gegeven dat mensen een lagere drempel ervaren om zich uit te spreken en hulp te zoeken."
Dit jaar kreeg Slachtofferhulp Nederland ook een 'substantieel aantal klachten' over de Netflix-serie over moordenaar Jeffrey Dahmer. De organisatie wilde de serie offline hebben, vanwege de manier waarop de slachtoffers in de serie worden geportretteerd.
Dahmer is in de serie te zien als een 'krachtige, sterke man', terwijl de slachtoffers stuk voor stuk 'emotioneel en zwak' zijn. "De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht", zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp eerder. De serie bleef overigens online staan.