Intimidatie en pesterijen

'Leiding NOS Studio Sport negeerde signalen wangedrag jarenlang'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Edwin Janssen'Leiding NOS Studio Sport negeerde signalen wangedrag jarenlang'
RTL

De hoofdredactie van NOS Studio Sport zou meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer vijftien jaar lang hebben genegeerd. Volgens medewerkers van het programma gaat het om meldingen van onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en pesterijen. De leiding zou al die tijd van de problemen hebben geweten, maar er nauwelijks iets mee gedaan hebben.

De Volkskrant schrijft dat die beschuldiging werd gedaan door meerdere medewerkers 'tijdens een roerige personeelsbijeenkomst van NOS Sport over veiligheid op de redactie', die vorige week vrijdag werd gehouden.

'Niet helemaal oké'

De hoofdredacteur van NOS Studio Sport, Maarten Nooter, zou daar hebben toegegeven dat er op zijn redactie 'dingen zijn die niet kloppen'. Het gaat volgens Nooter, die al achttien jaar aan het roer staat, over 'best wel veel cynisme' en omgangsvormen. Ook zou het voor vrouwen niet makkelijk zijn op de redactie en hangt er 's avonds een andere sfeer dan overdag. "Ik weet wel dat het bij ons niet helemaal oké is."

De onthullingen over wangedrag op de sportredactie komen in de nasleep van de ophef over misstanden bij het programma De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk. Een geruchtmakend onderzoek van de Volkskrant maakte duidelijk dat op die redactie jarenlang een angstcultuur heerste.

Eigen onderzoek

Naar aanleiding daarvan kwamen ook meldingen binnen over wangedrag op de redactie van het sportprogramma. De NOS stelde daarop een eigen onderzoek in en riep medewerkers op misstanden te melden. Intussen is er een externe vertrouwenspersoon aangetrokken die een inventarisatie van de meldingen maakt.

Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport
Lees ook

Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

Volgens de krant kreeg hoofdredacteur Nooter op de bijeenkomst rechtstreeks verwijten over zijn eigen wegkijkgedrag. Hij zou 'alleen het minimale' hebben gedaan. Dit zou een voorbeeld zijn van de 'diepgewortelde cultuur'. Meerdere medewerkers zou hebben uitgesproken dat ze er geen vertrouwen in hebben dat de huidige hoofdredactie de situatie kan repareren.

'Jullie wisten ervan'

"We hebben het aangedragen, jullie wisten ervan, en er is niks gebeurd", zou een medewerker hebben gezegd. "Hoe kun je in hemelsnaam nu geschrokken zijn als alle signalen die wij de afgelopen vijftien jaar hebben gegeven zijn genegeerd? Jullie wísten het."

Het verweer van de hoofdredacteur luidde dat er soms wel was opgetreden, maar niet altijd zichtbaar. Hij gaf ook toe dat het 'in elk geval niet voldoende' was geweest.

Een deel van de meldingen over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport zijn te wijten aan een, mogelijk al decennialange, bestaande cultuur die op de redactie heerst. Dat blijkt uit een mail van de hoofdredactie.
Lees meer over
NOSVolkskrantJournalistiekSeksueel grensoverschrijdend gedragGrensoverschrijdend gedragPestenIntimidatieTv-programma