Rouwstoornis

'Regel betere nazorg voor nabestaanden slachtoffers geweldsmisdrijven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privéfoto'Regel betere nazorg voor nabestaanden slachtoffers geweldsmisdrijven'
RTL

Nabestaanden van mensen die door geweld om het leven zijn gekomen, moeten betere nazorg krijgen en eerder worden geholpen. Dat stelt Slachtofferhulp Nederland. Deze groep loopt volgens de organisatie een groot risico op het ontwikkelen van psychische problemen. "Deze mensen moeten eerder behandeld worden, want de schade is groot."

Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland, schat dat het gaat om enkele honderden mensen per jaar die te maken hebben met een persisterende-rouwstoornis (PRS), een aanhoudende rouw die tot klinische klachten leidt en het functioneren belemmert. Slachtofferhulp vindt dat deze groep sneller aan de beurt moet komen in de GGZ, waar wachttijden van een jaar geen uitzondering zijn. "Het is een kleine groep mensen, dus het moet kunnen om ze voorrang te geven", zegt Heerkens.

Ongeveer de helft van de mensen die een naaste verliezen door een misdrijf, krijgt last van PRS. Bij nabestaanden van mensen die op natuurlijke manier overlijden, gaat dat om tien procent.

Verkeerde diagnose

In 2002 werd de zus van Lucinda van de Ven, Nadia, vermoord. Het duurde ruim achttien jaar voordat Lucinda werd gediagnosticeerd met PRS en de juiste behandeling kreeg. "Zowel voor mijn moeder als voor mezelf zou het heel anders zijn gelopen als wij eerder de juiste behandeling hadden gehad."

De rouwstoornis is bij veel professionals nog niet heel bekend. Hierdoor worden de klachten vaak niet herkend door psychologen. Omdat de symptomen lijken op die van posttraumatische-stressstoornis (PTSS), wordt de stoornis nogal eens verkeerd behandeld.

Je leven lang kwetsbaar

Voor Lucinda van de Ven (43) betekent de moord op haar zus dat ze haar hele leven lang kwetsbaar is. Voor verdriet, voor nachtmerries. Voor andere moordzaken die in talkshows worden besproken. Voor opmerkingen van de buitenwereld. Voor burn-outs. Voor doodskisten op tv. Voor in de ziektewet belanden. "De moord op mijn zus is mijn achilleshiel. Het is moeilijk uit te leggen aan mensen die niet zoiets hebben meegemaakt", vertelde ze eerder aan RTL Nieuws.

Hoewel Lucinda ouder is dan Nadia ooit is geworden, blijft het altijd haar grote zus. Hieronder lees je het zondaginterview met haar van oktober.

Hier lees je het zondaginterview met haar van oktober.

Lucinda's zus werd vermoord door haar huisbaas: 'Na ruzie over een wasmachine'
Lees ook

Lucinda's zus werd vermoord door haar huisbaas: 'Na ruzie over een wasmachine'

Rouwverlof

Slachtofferhulp Nederland wil ruim rouwverlof voor de nabestaanden van geweldsmisdrijven. In de Nederlandse wet is rouwverlof nog niet geregeld. In de praktijk krijgen directe nabestaanden minimaal verlof van de dag van overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Bij tweede lijn gaat het alleen om de dag van de uitvaart.

Slachtofferhulp Nederland pleit dus voor een extra regeling voor deze kwetsbare groep: "Deze mensen moeten sowieso een paar weken vrij krijgen. Nu wordt er na korte tijd vaak gezegd: meld je maar ziek als het nog niet gaat. Maar deze mensen zijn helemaal niet ziek en willen zich niet ziek melden. Ze zijn alleen volkomen ondersteboven van wat er is gebeurd."

Lees meer over
GGZ NederlandSlachtofferhulp NederlandRouwPsychische aandoeningEditie NL Link in bio