Meerjarenplan nodig

Bruls: vuurwerkverbod werkt op deze manier niet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBruls: vuurwerkverbod werkt op deze manier niet
RTL

Een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling werkt alleen als er één landelijke lijn wordt getrokken, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die ook namens de 25 Veiligheidsregio's spreekt. Het is een 'niet te winnen wedstrijd' als maar een paar gemeenten een vuurwerkverbod hanteren.

Nederland is te klein voor dergelijke verschillen in beleid, vindt hij. Nijmegen was een van de twaalf gemeenten in Nederland met een vuurwerkverbod, maar zoals overal ging ook in Nijmegen rond de jaarwisseling een grote hoeveelheid knallers en pijlen de lucht in. "Het knalwerk was volgens mij wel minder en er waren ook wijken waar het echt rustig was. Maar het valt niet te ontkennen dat er fors is geschoten."

Kritiek op minister

Bruls stelt dat de gemeenten met een vuurwerkverbod veel last hebben gehad van de verschillende regimes die golden. "En als er dan ook nog een minister is die zegt dat het afschieten van sierpijlen een mooie traditie is, dan kun je daar niet tegenop. Dat maakt het naleefgedrag wel lastiger. Er moet echt een goed gesprek komen over hoe we in dit land de komende jaren met vuurwerk afsteken omgaan en hoe we dat gaan handhaven. Ik pleit voor een meerjarenplan."

Nijmegen liet voor de jaarwisseling acht mensen oppakken wegens wangedrag met vuurwerk. Er is veel vuurwerk in beslag genomen. Tijdens de jaarwisseling heeft de politie niet ingegrepen. Vooraf was afgesproken dat dat alleen zou gebeuren bij grote excessen en die bleven volgens Bruls uit. "Het was echt wel minder, maar ik heb er toch gemengde gevoelens over. Het blijft een belachelijke nacht qua inzet van hulpverleners en incidenten. Dat moet echt rustiger en daarmee leuker kunnen."

Incidenten jaarwisseling op een rij: geweld, vuurwerkgewonden en branden
Lees ook

Incidenten jaarwisseling op een rij: geweld, vuurwerkgewonden en branden

Ook de voorzitters van politiebonden NPB en ANPV vinden dat de overheid de regie nemen en een landelijk vuurwerkverbod moet instellen tijdens de jaarwisseling. 

Volgens de politiebonden was het op veel plekken een drukke nieuwjaarsnacht voor politiemensen en waren er veel incidenten zoals vernielingen en brandstichtingen.

Gehoorschade

Meerdere agenten liepen letsel zoals gehoorschade op, doordat ze bijvoorbeeld bekogeld werden met vuurwerk. Met name in de grote steden, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. "Grote incidenten zijn uitgebleven, maar honderd kleine incidenten zijn net zo erg als één grote. Dit kan niet het nieuwe normaal zijn. Oud en nieuw moet een volksfeest zijn met een sociaal veilig karakter, maar dat is het zeker nog niet. Op sommige plekken was het onveilig of zelfs zeer onveilig."

Xander Simonis van de ANPV zegt dat het vuurwerkverbod in vrijwel alle plaatsen waar dat van kracht was, genegeerd lijkt te zijn. "Je ziet dat dit zwabberbeleid van de overheid overlaten aan burgemeesters helemaal niet werkt", aldus Simonis. "Daar moeten we wat aan gaan doen. Als je het afsteken in je gemeente verbiedt maar verkoop bijvoorbeeld wel toestaat, dan is dat niet te handhaven."

Feest, vuurwerk en een illegaal vuurtje: hoe het er in Groningen aan toe ging, zie je hier.
Lees meer over
Hubert BrulsVeiligheidsregio'sIllegaal vuurwerkVuurwerk