Corona, RS of griep? Deze zelftest laat je in een keer zien welk virus je hebt

In België, Frankrijk, Duitsland en Spanje liggen de apothekersschappen er vol mee: de 4-in-1 zelftest. Hiermee kan je in één keer zien of je besmet bent met het corona-, RS-, óf griepvirus (influenza A en B, vandaar het getal 4). Maar in Nederland is er volgens apothekersgroothandels nog geen vraag naar.
De 'combinatietest', zoals de test bij onze zuiderburen wordt genoemd, ligt daar sinds eind december in de winkel. De testen verschillen van prijs, maar kosten ongeveer tussen de vier en tien euro. Waar de testen in België nog voornamelijk bij de apotheek te koop zijn, kun je ze in Duitsland ook voor vijf euro in het winkelcentrum of op het station kopen.
Miljoenen verkocht in Spanje
En waar de Belgische zelftesten nog niet als warme broodjes over de toonbank gaan, zijn ze in Spanje haast niet aan te slepen. Daar is de 'test de antígenos para gripe y Covid' al meer dan twee miljoen keer verkocht.
Maar hoe zit dat in Nederland? Het RIVM, ministerie van Volksgezondheid en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zeggen tegen RTL Nieuws allen geen partij te zijn in dit verhaal. Testen mogen, als ze een CE-keurmerk hebben, gewoon worden verkocht in Nederland.
Geen levering aan Nederlandse apotheken
"Maar er is gewoon nog geen vraag naar", vertelt een woordvoerder van groothandel Brocacef. Zij leveren medicijnen en coronatesten aan apotheken, zoals de apothekersketen BENU. Maar er zijn dus nog geen apotheken bij Brocacef aangesloten die de combinatietest willen verkopen. Ook de andere grote apothekersgroothandel van Nederland, Mosadex, zegt dat zij nog geen 4-in-1-testen leveren aan apotheken.
Erasmus onderzoekt combinatietest
De afdeling Viroscience van het Erasmus MC in Rotterdam is onlangs begonnen met een onderzoek naar de combinatietest. Dat laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten. Wetenschappers onderzoeken de werking van één test, om welk merk het gaat, is niet duidelijk.
Het onderzoek is net gestart, de uitkomsten worden waarschijnlijk medio februari verwacht. Het Erasmus MC deed aan het begin van de pandemie ook onderzoek naar de werking van verschillende 'gewone' coronatesten.
Dan rest de vraag: moeten we dat dan wel willen? Terug naar België voor dat antwoord, want de Belgische viroloog Marc van Ranst volgt de verkoop van de combinatietesten daar op de voet: "Miljoenen Belgen en Nederlanders hebben de afgelopen drie jaar een cursus virologie gehad. Mensen zijn nu opeens in allerlei virussen geïnteresseerd en willen daarom voortaan weten wat er met hun lichaam aan de hand is als ze zich ziek voelen. Daar is de markt op ingesprongen."
'Leuk voor hobby-virologen'
Maar echt nodig is het niet, zegt Van Ranst. "Als je griep- of coronaklachten hebt, dan blijf je gewoon thuis. Daar helpt zo'n test niet bij. Het is daarom vooral voor hobby-virologen leuk om te weten. De mensen die thuis ook altijd al cholesteroltesten deden, of hun bloeddruk bijhielden omdat ze dat leuk vonden om te weten. Voor hen is het leuk dat dit er nu is."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Toch zeggen verschillende huisartsen op sociale media wél de behoefte te hebben aan een dergelijke test. Van Ranst kan begrijpen waarom: "Bij een positieve test op corona, influenza A en B of het RS-virus, kunnen ze geen antibiotica voorschrijven. Dat helpt dan niet. Veel mensen zeuren daar dan wel om, maar met zo'n testresultaat kunnen ze laten zien waarom ze het niet geven. Het ondersteunt de geloofwaardigheid van de huisarts."
'Echt niet nodig'
Maar dat is het dan ook wel, beaamt ook immunoloog Ger Rijkers. Voor hem hoeft zo'n test daarom niet per se naar Nederland te komen: "Dat je verkouden bent, of je niet lekker voelt, weet je ook zonder zo'n test. Daar heb je het niet voor nodig. Alleen corona is op dit moment van belang om te weten, omdat je dan thuis moet blijven. Maar voor elk ander virus zijn er geen speciale overheidsadviezen. Het is dus vooral leuk om te weten, om door te appen naar vrienden, maar het is echt niet nodig."