Meisje in Ecuador (9) met vogelgriep: hoe zorgelijk is het dat een mens besmet is?
Het ministerie van Volksgezondheid in Ecuador maakte gisteren bekend dat een meisje (9) is besmet met de vogelgriep. Ze ligt met een longontsteking in het ziekenhuis. Wat betekent dit en hoe gevaarlijk is de vogelgriep voor mensen?
De 9-jarige is zeker niet de eerste mens die is getroffen door het vogelgriepvirus, maar er is volgens vogelgriepdeskundige Thijs Kuiken van het Erasmus MC wel een belangrijk verschil. "Deze variant van de vogelgriep, die we ook in Nederland hebben, is al eerder vastgesteld bij mensen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Maar deze mensen werden heel licht ziek of helemaal niet ziek", legt hij uit.
Het geval in Ecuador is het eerste waarbij een mens een longontsteking oploopt door de vogelgriep. Kuiken: "We vermoedden al langer dat deze vogelgriep die de wereld overgaat mensen ziek kan maken, nu is daar bewijs voor."
Het Ministerie van Volksgezondheid in Ecuador gaat ervanuit dat het meisje het virus heeft opgelopen door direct, onbeschermd contact met besmette kippen. De mensen met wie ze in contact is geweest, zitten in isolatie. Er zijn geen aanwijzingen dat zij besmet zijn en het virus dus van mens op mens overgedragen kan worden.
Toch is een overdracht van mens op mens niet ondenkbaar, zegt Kuiken. "Als mensen geïnfecteerd worden, kunnen er varianten ontstaan." Betekent dit dat er een nieuwe pandemie op de loer ligt? "De kans is klein, maar het is niet uitgesloten."
Vaccineren
In Nederland is de vogelgriep op dit moment redelijk onder controle. "Er zijn de laatste weken geen pluimveebedrijven besmet geraakt. Het virus gaat in mindere mate nog wel rond onder wilde vogels. Ook worden er soms besmette zoogdieren gevonden. Dat zijn voornamelijk vossen, maar ook de bunzing, das en otter."
Volgens professor Kuiken is het vaccineren van pluimvee een belangrijke stap in de strijd tegen het vogelgriepvirus. Dat gebeurt momenteel al op grote schaal in Azië en sinds kort ook in Mexico, maar het zal naar verwacht nog een of twee jaar duren voor dit in Nederland en Europa zover is. "Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan omdat ze meer willen weten over de karakteristieken van het vaccin. Een ander probleem is dat veel Nederlandse en Europese pluimveehouders produceren voor de export en sommige landen weigeren om gevaccineerd pluimvee te importeren."