30.000 voor tip verdachte Zwijndrecht

Wat is een gouden tip en wanneer wordt beloning uitgekeerd?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWat is een gouden tip en wanneer wordt beloning uitgekeerd?
RTL

Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de voortvluchtige Minh Nghia V. Er wordt vaker geld beloofd aan tipgevers, maar wordt dit ook wel eens uitgekeerd? Zelden, zo blijkt. Maar de politie zegt ook logischerwijs: "Baat het niet, dan schaadt het niet."

De 49-jarige V. wordt ervan verdacht dat hij afgelopen zaterdag in Zwijndrecht een 66-jarige vrouw doodschoot. Haar 38-jarige dochter raakte zwaargewond. Wie informatie heeft over zijn verblijfplaats, wordt verzocht de politie te bellen op 0900-8844, of anoniem via M op 0800-7000. De gouden tip kan je 30.000 euro opleveren. Vijf vragen over tips en beloningen:

1. Wanneer is iets een gouden tip?

Hoe werkt dat nou eigenlijk, wanneer wordt iets een 'gouden' tip? Elsbeth Kleibeuker van het Landelijk Parket zegt dat het OM zelf niet spreekt van een 'gouden tip'. Het is volgens haar altijd 'een combinatie van factoren', samen met eventueel ander bewijs, dat leidt tot een aanhouding.

Volgens het OM wordt een beloning uitgekeerd als het gaat om essentiële informatie die 'mede' leidt tot het vinden van een verdachte of het oplossen van een zaak.

2. Hoe vaak wordt een belong uitgeloofd?

Hieronder zie je de uitgeloofde bedragen tussen 2016 tot en met 2023. Het venster is doorzoekbaar op basis van de achternaam van het slachtoffer of de vermoedelijke dader. In enkele zaken zijn al verdachten aangehouden, zoals Ridouan Taghi. Voor hem werd in 2019 100.000 euro uitgeloofd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

3. Waarom zet het OM dit middel eigenlijk in? 

Kleibeuker legt uit dat het uitloven van een beloning vroeger een 'ultimum remedium' was, een laatste redmiddel als politieonderzoek op niets was uitgelopen. "Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker al in een vroege fase van een opsporingsonderzoek."

Het idee is dat dat kan leiden tot capaciteitsbesparing: hoe sneller een zaak met behulp van een tip wordt opgelost, hoe minder opsporingscapaciteit het kost. "Het wordt daarom als een nuttig middel gezien. Het uitloven van een beloning kan ook indirect tot meer informatie over een bepaalde zaak leiden."

De zin 'baat het niet, dan schaadt het niet' is volgens haar hier goed op van toepassing.

4. Hoe vaak wordt een beloning uitgekeerd?

In de afgelopen dertien jaar is iets meer dan 100.000 euro uitgekeerd in twaalf zaken. Hieronder zie je een overzicht:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

5. Wordt altijd het volledige bedrag uitgekeerd?

Nee, in sommige gevallen delen tipgevers het geld. Dat is bijvoorbeeld het geval als blijkt dat twee mensen dezelfde tip hebben gegeven.

Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat onderzoek deed naar de beloningen, reageren informanten soms teleurgesteld wanneer ze bekend worden met de hoogte van de beloning. "Dat kan de relatie tussen informant en politie beschadigen."

Lees meer over
Derk WiersumPeter R. de VriesFerdinand GrapperhausOpenbaar MinisterieMoord op advocaat kroongetuigeAmsterdam