'Word stamceldonor'

PSV-perschef Thijs Slegers ongeneeslijk ziek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPSV-perschef Thijs Slegers ongeneeslijk ziek
RTL

Thijs Slegers (46) heeft het slechtst denkbare bericht gekregen. De perschef van PSV, bij wie eind 2020 acute leukemie werd vastgesteld, is ongeneeslijk ziek. "Ons rest niets anders dan het noodlot te accepteren en ermee te dealen."

"De afstotingsziekte die me al maanden dwarszit is geen halt toe te roepen. Na een eerder geslaagde stamceltransplantatie zullen de naweeën me uiteindelijk fataal worden. De medici kunnen niets meer voor me doen", zegt Slegers in een verklaring op sociale media.

Slegers roept zijn volgers op zich bij Matchis aan te melden als stamceldonor en als bloeddonor bij Sanquin. "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!"

PSV-perschef Thijs Slegers getroffen door acute leukemie
Lees ook

PSV-perschef Thijs Slegers getroffen door acute leukemie

Na de oproep - gistermiddag verspreid via Twitter - hadden zich vanochtend om 10.30 uur 450 nieuwe stamceldonoren aangemeld, zegt een woordvoerder van Matchis. "Ondanks het schrijnende verhaal dat erachter steekt, is het mooi dat iemand dat voor elkaar krijgt." Nederland telt in totaal zo'n 395.000 stamceldonoren.

Ongewis

"Mijn gezin en ik danken jullie allemaal voor de steun die we mochten ontvangen in de voorbije jaren. Dat heeft ons ontzettend goed gedaan", zegt Slegers, die niet weet hoeveel tijd hij nog heeft. "Hoe lang nog? Onder welke omstandigheden? Dat weten we nu niet en dat blijft ongewis."

"Heel veel sterkte Thijs, we denken aan je. We zullen jullie altijd steunen", schrijft PSV in reactie op het bericht dat Slegers gistermiddag deelde via Twitter. Ook andere clubs waaronder Feyenoord, AZ en Ajax reageren bedroefd. "Heel veel sterkte voor jou en je dierbaren", tweet Feyenoord. AZ noemt het 'verschrikkelijk nieuws'.  "Heel veel sterkte de komende tijd."

Wat is acute leukemie?

Bij acute lymfatische leukemie (ALL) is er een overproductie van onrijpe B- en T-lymfocyten die de normale bloedaanmaak in het beenmerg verdringen. Hierdoor ontstaat bloedarmoede, is er meer kans op infecties en eventueel bloedingen.

Beenmerg bevindt zich in de holle beenderen, met name in het bekken, het borstbeen, de ribben en ruggewervels. In het beenmerg vindt de aanmaak van bloedcellen plaats. Alle verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) worden daar gevormd.

Elk jaar krijgen worden in Nederland ongeveer 200 mensen met  acute lymfatische leukemie gediagnostiseerd. Hiervan is de helft jonger dan 18 jaar. Bron: IKNL