Mogelijk nieuwe norm

Forse stijging aangiften zedenmisdrijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Forse stijging aangiften zedenmisdrijven
RTL

Het aantal aangiften van zedenmisdrijven is vorig jaar fors toegenomen. Mogelijk is er door de onthullingen over misstanden achter de schermen van The Voice of Holland 'een nieuwe norm' ontstaan, zegt politiecommissaris Caroline Monster.

Werden in 2020 nog zo'n 2900 aangiften gedaan van misdrijven als verkrachting, aanranding, incest, ontucht met minderjarigen en grooming, vorig jaar waren dat er ruim 3400, een toename van 20 procent. Ook het aantal meldingen is fors toegenomen.

Een jaar na The Voice-aflevering BOOS: hoe gaat het nu met de slachtoffers?
Lees ook

Een jaar na The Voice-aflevering BOOS: hoe gaat het nu met de slachtoffers?

De politie verklaarde de toename aanvankelijk door de aandacht voor de onthullingen rond The Voice of Holland. "Maar we zien dat de instroom relatief hoog blijft. Dus we denken nu dat er mogelijk een nieuwe norm is", zegt Monster, die overigens mensen oproept melding te blijven doen. "Dit verhaal moet geen afschrikwekkende werking hebben."

In deze video legt strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden uit wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is:

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Monster, tevens landelijk programmamanager zeden, kinderpornografie en kindersekstoerisme, zegt dat de politie ernaar streeft om een dossier binnen zes maanden door te sturen naar het Openbaar Ministerie. Dat zaken soms langer blijven liggen, kan ingrijpend zijn voor het slachtoffer, zegt Monster. Maar er moeten keuzes worden gemaakt, op basis van de prioriteit van een zaak en de politiecapaciteit.

Op dit moment wachten 856 zaken al langer dan een halfjaar op opsporingshandelingen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Seksueel misbruik