Platteland Groningen kwetsbaar voor criminelen, burgemeesters slaan handen ineen
Het Groningse platteland biedt kansen aan criminelen 'vanwege anonimiteit, havens, bedrijventerreinen, goedkoop vastgoed en beschikbaar agrarisch vastgoed'. Dat staat in het rapport 'Ondermijning in het Ommeland', dat burgemeesters van de regio vandaag presenteerden. Zij gaan samenwerken in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit in hun provincie.
Het onderwerp verdient meer prioriteit, vinden de Groningse bestuurders. Ze kondigden aan te starten met een regionaal opererend en flexibel inzetbaar interventieteam dat zich in het noorden zal bezighouden met controles. "Van deze controles moet een preventieve werking uitgaan", zeggen de burgemeesters.
1 wijkagent op meerdere dorpen
In de negen gemeenten rondom de stad Groningen bevinden zich meer dan tweehonderd (lint)dorpen met schuren en loodsen, bedrijventerreinen en recreatieparken. "Het dunbevolkte karakter creëert criminele kansen, want veel misdaad blijft alleen al om fysieke en geografische kenmerken onopgemerkt", concluderen de onderzoekers.
RTL Nieuws publiceerde in december vorig jaar de onderwereldkaart. In onderstaande kaart van Nederland zie je hoe kwetsbaar jouw gemeente is voor ondermijnende criminaliteit. Daarin zie je ook dat Oost-Groningen inderdaad een kwetsbare regio is.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De mogelijkheden voor criminelen zijn op het Groningse platteland ook groot omdat er op dit moment niet veel controle is. Gemeente, justitie, politie en ook bijvoorbeeld de marechaussee is vaak afwezig is. "De norm van 1 wijkagent op 5000 inwoners is niet doeltreffend in een uitgestrekt werkgebied met vele lintdorpen." In die dorpen wonen soms slecht een paar honderd mensen.
Wantrouwen tegen Den Haag
Opvallend is dat de onderzoekers concluderen dat er in de provincie 'redelijk veel (en steeds meer) begrip voor hennepteelt en drugshandel' bestaat. Het wantrouwen tegen Den Haag is groot.
De onderwereld probeert op verschillende manieren grip te krijgen op een buurt. Hoe dat gaat, zie je in onderstaande video:
"Lokale criminele of louche investeerders lijken meer draagvlak te kunnen hebben dan de overheid", schrijven de onderzoekers. "Omdat zij niet aarzelen, maar leveren of investeren, bijvoorbeeld in vastgoed, bedrijven, horeca of sportclubs."