Na artikel Volkskrant

Tom Egbers stopt tijdelijk bij NOS Sport, vrouw Janke Dekker stapt op bij meldpunt ongewenst gedrag

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© Archieffoto ANP. Tom Egbers stopt tijdelijk bij NOS Sport, vrouw Janke Dekker stapt op bij meldpunt ongewenst gedrag
RTL

Tom Egbers stopt tijdelijk als presentator van NOS Sport. De Volkskrant zegt een mail in handen te hebben die Egbers verstuurde aan de medewerkers van de redactie, waarin hij aangeeft 'pas op de plaats te maken'. Zijn vrouw, Janke Dekker, stapt op als voorzitter van Mores. Dat is een meldpunt voor ongewenst gedrag in onder meer de media.

Dit weekend publiceerde de Volkskrant een artikel waarin werd omschreven hoe de presentator grensoverschrijdend en intimiderend gedrag vertoonde op de redactie van NOS Sport.

Gisteren werd al duidelijk dat Egbers vandaag niet te zien is als presentator, om zo rust te bieden aan de redactie en het programma, vanwege de ontstane commotie. Onduidelijk is hoe lang zijn afwezigheid zal duren. De NOS gaat niet in op vragen hierover, en bevestigt tegenover RTL Nieuws ook niet dat Egbers tijdelijk stopt als presentator.

Vrouw Janke Dekker weg bij Mores

Vanmiddag liet de vrouw van Tom Egbers, Janke Dekker, in een persverklaring weten dat ze stopt als voorzitter van Mores. Dat is een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector. 

Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport
Lees ook

Volkskrant: racisme, seksisme en haantjesgedrag heersen bij NOS Sport

Dekker gaat uitgebreid in op het artikel dat de Volkskrant vrijdag publiceerde, over het grensoverschrijdend gedrag van onder anderen haar man op de redactie van NOS Sport. Volgens Dekker bevat dat artikel 'een aantal onjuistheden' die zij graag recht wil zetten. Zo zou ze wel met de Volkskrant hebben willen praten, in tegenstelling tot wat in het stuk staat. Een afspraak voor een gesprek werd volgens haar afgezegd door de redactie. Haar advocaat Korver laat weten dat de reden daarvoor was, dat hij geen antwoord wilde geven op de vraag of hij ook de advocaat van Egbers was. 

Een redacteur van de Volkskrant ontkent dit tegenover RTL Boulevard. "We hadden Janke graag willen spreken, maar dat wilde zij niet. De enige mogelijkheid die Janke ons gaf was een off the record gesprek met haar advocaat Richard Korver. Omdat Korver weigerde te zeggen of hij ook Tom Egbers vertegenwoordigde, en omdat wij gewoon een on the record reactie wilden, zijn we daar niet op ingegaan." 

'Wezenlijke informatie uit stuk gehouden'

Dekker schrijft dat ze na de annulering van de afspraak niet meer op vragen via de mail heeft gereageerd. Haar dochter, die ook jarenlang bij NOS Sport werkte, zou wel een brief aan de Volkskrant hebben gestuurd met 'informatie over de affaire en de vergaande gevolgen daarvan'. Die informatie zou niet gebruikt zijn. "Hiermee is wezenlijke informatie bewust uit het artikel gehouden. Het beantwoordde niet aan de framing die in het artikel is toegepast."

Na inzage van het artikel reageerde Dekker naar eigen zeggen alsnog. "Ook deze mail bevatte wezenlijke informatie die een ander licht op de affaire liet zien en ook hier is niets mee gedaan."

Ze vervolgt haar verklaring met: "Mijn man en ons gezin raakt dit allemaal zeer, zowel mentaal als fysiek. Ik wil mij op dit moment hard maken voor mijn gezin en man. Ik vind het heel erg dat wij de wond die wij 15 jaar geleden als gezin hebben weten te helen nu, door een publiekelijk volkomen onjuiste verslaglegging, opengereten zien. 'Nieuws' dat in zekere zin gerecycled is aangezien de affaire al eerder de pers heeft gehaald."

Politiebescherming

Over de affaire van Egbers waarover de Volkskrant schrijft, zegt Dekker nog: "Toen mijn man zelf de relatie beëindigde en daarvan melding deed aan de hoofdredactie, ervaarden wij een reeks van incidenten waardoor wij als gezin gedurende een langere periode bescherming kregen van de politie." 

Omwille van de privacy van haar gezin en die van de destijds jonge vrouw waar Egbers een affaire mee had, geeft ze daarover geen details, zo schrijft Dekker. 

RTL Nieuws heeft Dekkers advocaat Richard Korver gevraagd tegen wie het gezin in bescherming genomen moest worden. Hij antwoordde daarop: "Het gezin is langere tijd op allerlei manieren belaagd met berichten en werd daar angstig van. De politie heeft onderzoek gedaan maar nooit een verdachte aan kunnen houden. Dus dat weten we niet."

Mores heeft inmiddels ook gereageerd op het aftreden van voorzitter Janke Dekker. Het Meldpunt geeft aan het besluit te betreuren maar te respecteren. Dekker zelf wordt in de verklaring geciteerd: "Het is voor mij van belang dat Stichting Mores op geen enkele manier wordt gehinderd in
het vervullen van haar belangrijke, maatschappelijke taak: het bieden van een veilige haven voor alle (mogelijke) melders van grensoverschrijdend gedrag."

Lees meer over
Tom EgbersNOSGrensoverschrijdend gedragLink in bio