Mini-vakantie

Gier beleeft al dagen groot avontuur in Zeeland na ontsnapping uit Blijdorp

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Diergaarde BlijdorpGier beleeft al dagen groot avontuur in Zeeland na ontsnapping uit Blijdorp
RTL

Een Rüppellsgier zag vorige week maandag zijn kans schoon en ontsnapte uit zijn verblijf in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Sindsdien beleeft hij avonturen in Rotterdam en Zeeland en wordt hij op allerlei plekken gespot. Maar thuiskomen? Daar lijkt de vogel nog even geen zin in te hebben.

Schiedam, Spijkenisse, Ellemeet, Burgh-Haamstede, Westenschouwen, zomaar een greep uit het routeboekje van de gier. Na een rondje in stedelijk gebied trok de vogel deze week de Zeeuwse natuur in.

Normaal leeft de vogel op de Afrikaanse Gierenrots in de Rotterdamse dierentuin. Vorige week wist hij te ontsnappen door stormschade aan een net.

De vogel houdt de gemoederen bezig. Op sociale media plaatsen mensen foto's en video's van de gier die op hun dak of in de achtertuin zit. Regionale omroepen RTV Rijnmond en Zeeland wijden zelfs complete liveblogs aan de ontsnapping, waarin de exacte locatie van de Rüppellsgier wordt bijgehouden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat de gier een mini-vakantie houdt in onder meer de provincie Zeeland, vindt boswachter van de Kop van Schouwen Marijke Lieman helemaal niet zo vreemd. "Dit gebied is uitermate geschikt voor een gier", vertelt ze aan RTL Nieuws. "De gier is een aaseter en er liggen hier dode damherten en reeën. Bovendien is hier een enorm groot bos- en duingebied. Hij heeft hier een prachtig leven."

Vliegende deur

Volgens Lieman is de gier een ware hype geworden. "Ik krijg van allerlei mensen vragen waar ze heen moeten om de vogel te zien. Er zijn veel mensen bewust gaan zoeken, maar ook mensen die vanwege de gier besluiten om een extra rondje te gaan wandelen in de hoop hem te zien."

De 'vliegende deur', zoals Lieman hem noemt, is dan ook indrukwekkend. "Het zijn prachtige dieren. Ze hebben een enorme spanwijdte."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het team van de boswachter heeft korte lijntjes met Diergaarde Blijdorp. Maar de kans dat hij binnenkort wordt gevangen, is klein, denkt Lieman. "Zolang hij nog zo fit is, is het lastig vangen. Want zodra je in de buurt komt vliegt hij weg. Hij moet daarvoor eigenlijk verzwakt zijn, maar gezien het aanbod aan voedsel zit dat er nog niet in."

Zelf terugvliegen

De dierentuin hoopt dat de vogel uiteindelijk zelf terugvliegt. Lieman legt uit: "Gieren zijn een paartje voor het hele leven. Dus als deze vogel al een partner had in Blijdorp, dan acht ik de kans groot dat hij dat doet. Maarja, misschien vliegt hij wel gewoon terug naar Afrika", lacht ze.

En stiekem vindt de boswachter dat eigenlijk niet zo erg. "Laat hem nog maar even lekker genieten van zijn vrijheid." Om er later aan toe te voegen: "Maar ik snap heel goed dat Blijdorp de gier terug wil."

Heb jij het dier gezien? Diergaarde Blijdorp heeft een speciaal mailadres in het leven geroepen waar je zijn locatie kunt melden. Hij is simpel maar doeltreffend: gier@diergaardeblijdorp.nl.

Nederlands beroemdste gorilla Bokito (27) overleden in Diergaarde Blijdorp
Lees ook

Nederlands beroemdste gorilla Bokito (27) overleden in Diergaarde Blijdorp

Lees meer over
Diergaarde BlijdorpDierenLink in bioZeelandRotterdam