Menstruatieondergoed populair: 'Maar 12 uur dragen is te lang'
Het gemiddelde algoritme van de menstruerende vrouw staat er de laatste tijd vol mee: influencers die blij zijn met menstruatieondergoed, vaak gepaard met een aantrekkelijke kortingscode om het te proberen. Maar hoe hygiënisch en veilig is dat populaire broekje?
"Ik gebruik niets anders meer"
"Ik ben mega fan!"
"Ik merk niets meer van mijn menstruatie"
Het is zomaar een greep uit de lovende woorden van vrouwelijke influencers over menstruatieondergoed. In de korte tijd dat menstruatieondergoed beschikbaar is in Nederland (het kwam een paar jaar geleden op de markt) heeft het gewonnen aan populariteit.
Je kunt 'vrij bloeden', zonder nare geurtjes, lekken en zonder dat je iets in je lichaam hoeft te stoppen, is het idee. Ook kun je volgens sommige merken het ondergoed tot wel 12 uur lang dragen, zonder te verschonen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het wordt gezien als duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Net zoals bijvoorbeeld menstruatiecups en wasbaar maandverband. Daarnaast is het na de eerste investering goedkoper dan weggooiproducten. Daar wordt ook mee geadverteerd.
Waar eerder alleen onbekendere of kleine bedrijfjes het ondergoed verkochten, gaan nu ook grote merken zoals Libresse, Livera, Bijenkorf en zelfs Primark ermee aan de haal. Het bekendste merk, dat ook veel influencers promoten, is Snuggs. Bloeden in je onderbroek is hot.
Wat is menstruatieondergoed?
Menstruatieondergoed is een normale onderbroek, boxer of string met een speciaal stuk bij het kruis om menstruatiebloed op te vangen. Er is onder meer een 'antibacteriële' laag en een absorberende laag.
Er zijn allerlei verschillende soorten broekjes, voor de licht en de zware menstruatie. Na gebruik spoel je hem uit en doe je hem in de wasmachine, om daarna weer te gebruiken. Prijzen variëren van 15 euro tot 50 euro.
"Het is vooral voor jonge meiden heel fijn, als ze nog niets durven in te brengen", zegt Judith Houtenbos van Cute Cotton, die duurzame menstruatieproducten verkoopt. "En je hebt ook mensen in bepaalde culturen die tampons of cups niet willen gebruiken."
Stijgende lijn
Houtenbos verkoopt het ondergoed sinds een jaar of twee. Het wordt goed verkocht, maar zo hard als menstruatiecups gaat het in haar winkel nog niet. "Maar ik zie duidelijk een stijgende lijn. Ik vind het een heel goed alternatief, maar veel duurzamer dan cups is het denk ik niet. Die kun je namelijk vijf tot 10 jaar gebruiken."
"Ik heb het ook via een influencer opgepikt", zegt Femke (35) uit Zoeterwoude. Na de geboorte van haar dochter ging ze het ondergoed gebruiken, omdat tampons en cups niet meer lekker zaten.
"Ik heb die influencer hoog zitten en ik was op zoek naar een alternatief. Ik vind het heel chill dat het duurzaam is en ik vind het helemaal niet vies. Ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die er een vies idee bij hebben. Maar je ruikt het niet en je voelt het niet."
Zo ziet menstruatieondergoed eruit:
Maar hoe hygiënisch en veilig is het om langdurig menstruatieondergoed te dragen? "Het hangt helemaal af van hoeveel je menstrueert", zegt gynaecoloog Marlies Bongers, gespecialiseerd op het gebied van (hevige) menstruatie.
"Als het menstruatiebloed uit je vagina loopt, is de kans op infectie heel erg klein", zegt Bongers, terwijl ze verwijst naar de tamponziekte. "Bij die infectie zit de tampon met menstruatiebloed te lang in je lichaam. Dat zit dan tegen je baarmoeder aan. Bij dit product loopt het bloed uit je vagina, dus dan is er waarschijnlijk geen risico."
Broeien en irriteren
Wel is de gynaecoloog kritisch op merken die zeggen dat je de onderbroek tot twaalf uur lang kunt dragen. "Ik vraag me af waarom dat advies wordt gegeven", legt ze uit. "De vaginahuid is heel gevoelig. Als je daar twaalf uur lang een natte vochtige stof tegenaan houdt, dan kan dat gaan broeien en irriteren. Dan kun je jeuk krijgen en gevoeliger worden voor schimmels."
Bongers vergelijkt het met rode billetjes van baby's: "Dit laat je om die reden ook niet de hele dag in een vieze luier zitten."
Haar advies: "Twaalf uur is best lang. Als je maar weinig vloeit is dat oké, maar als je veel vloeit, wat voor ongeveer 30 procent van de vrouwen zo is, zou ik het gebruiken zoals een maandverband. Eens in de paar uur verwisselen."
Femke, die het ondergoed draagt, kan dat wel beamen. "Soms aan het einde van de dag, voel je wel dat er wat in zit. Maar ik ben niet bang voor infecties, omdat het buiten je lichaam is. Ik ben dan ook licht ongesteld. Ik denk wel dat het anders is als je zwaar ongesteld bent. Ik weet dan niet of alleen het menstruatieondergoed genoeg is."
PFAS in menstruatieondergoed
Helemaal smetteloos is het populaire menstruatieondergoed niet. Het Amerikaanse bedrijf Thinx trof afgelopen januari een schikking na een drie jaar slepende rechtszaak over de schadelijke PFAS-chemicaliën in hun broekjes.
De zaak was opvallend, omdat het bedrijf juist adverteert dat hun menstruatieondergoed organisch en duurzaam is, net als veel andere merken dat doen. Hoewel het gevolg van PFAS in menstruatieondergoed nooit goed onderzocht is, maken experts zich volgens The New York Times wel zorgen. Mede omdat de vaginale huid heel gevoelig is, en makkelijk stoffen kan opnemen.
Of er andere merken menstruatieondergoed zijn waar de schadelijke stof inzit en hoeveel dit er dan zijn, is niet helemaal duidelijk. Er is geen uitgebreid of sluitend onderzoek naar gedaan.