Verpleegkundige Theodoor V. niet langer vast voor dood coronapatiënten
Theodoor V. (31) die in april werd aangehouden wegens betrokkenheid bij de dood van een twintigtal coronapatiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, komt vrij. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland vandaag bekendgemaakt. Die noemt de verdenkingen niet sterk genoeg om de man langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte.
De man werkte in de tijd van de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte zou volgens het Openbaar Ministerie, zonder instructies van een arts, medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Hij zat sinds maandag 17 april vast.
Onderzoek nog bezig
Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Deskundigen onderzoeken of er in de medische dossiers onregelmatigheden te vinden zijn die zouden kunnen passen bij de uitlatingen van de verdachte. V. vertelde over de sterfgevallen tijdens gesprekken met hulpverleners van de GGZ Drenthe.
Die besloten daarop hun geheimhoudingsplicht te doorbreken en het te melden aan het WZA. De verdachte verpleegkundige was toen al enige tijd niet meer actief in het ziekenhuis. Na de melding is hij officieel op non-actief gesteld.
OM is het niet met vrijlating eens
Het Openbaar Ministerie had gevraagd het voorarrest met zestig dagen te verlengen, maar de raadkamer besloot Theodoor V. dus vrij te laten. Het OM overweegt tegen die beslissing in hoger beroep te gaan.
Nabestaanden reageerden in april emotioneel. De zoon van een 72-jarige man die in april 2020 is gestorven in het ziekenhuis in Assen, vertelde destijds tegen RTL Nieuws dat agenten zijn moeder belden: "Ze vroegen niet of mijn moeder - een 72-jarige weduwe - even wilde gaan zitten, of ze met iemand samen was. Nee, ze vertelden opeens dat er iemand gearresteerd was op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de dood van haar man. Mijn moeder wist niet wat ze hoorde."
Heel veel vragen
De nabestaanden verwoordde hoe het verdriet om zijn vader door de situatie alleen maar groter werd: "Je gaat er al die tijd vanuit dat mijn vader vredig is gestorven, maar nu ga je je van alles afvragen: heeft hij iets toegediend gekregen, of is hem juist zorg onthouden? Is hij vermoord? Maar op de meest logische vraag: 'Wat is er in godsnaam gebeurd?', kon de politie geen antwoord geven."
Reactie advocaat nabestaanden
Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die meerdere families bijstaat van mogelijke slachtoffers, laat weten:"De eerste mededeling dat de verdachte mogelijk een rol zou hebben gespeeld bij de dood van hun dierbare heeft het leven van cliënten compleet overhoop gehaald. Zij hadden na dat bericht zoveel vragen, maar die zijn nog altijd onbeantwoord gebleven. De onzekerheid over de wijze waarop hun dierbare is gestorven vreet echt aan hen."
Het nieuws over de vrijlating van de verpleegkundige komt daar nu bovenop: "Het maakt de gehele situatie alleen nog maar complexer voor deze nabestaanden", zegt Diekstra. "Cliënten hopen dat er nu echt snel duidelijkheid komt, want dit alles wordt hen echt te veel allemaal."
Een woordvoerder van het ziekenhuis in Assen zei vanmiddag tegen RTL Nieuws: "Onze eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden die ongetwijfeld door dit nieuws nog meer gevoelens van onzekerheid hebben. Dat geldt voor ons ook."
Ook het ziekenhuis hoopt dat op termijn wel vragen kunnen worden beantwoord: "Is er iets gebeurd? Zo, ja, wat is er gebeurd? Zit daar iets van verwijtbaarheid aan ons in? Hadden we iets kunnen voorkomen?"
Goede stap
Ze benadrukt dat de melding die het ziekenhuis eerder dit voorjaar bij het ziekenhuis deed, gestoeld was op wat Theodoor V. zelf had gezegd en niet op gegevens uit dossiers.
Tegen het ANP zei het ziekenhuis de aangifte 'nog steeds een goede stap' te vinden en wijst het erop dat het onderzoek naar de sterfgevallen nog loopt en dat de man "nog steeds verdachte" is.