Totaal onwerkbaar

Oproep cafetaria's: neem géén eigen pannetje mee naar snackbar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© YouTube / Supporter van Schoon Oproep cafetaria's: neem géén eigen pannetje mee naar snackbar
RTL

Cafetaria's zien het niet zitten als klanten hun eigen pan meenemen als ze patat komen halen. In een campagne over het verbod op gratis eenmalig wegwerpplastic wordt hiertoe opgeroepen.

Totaal onwerkbaar, noemt de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) het. "Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen", zegt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Vrees voor hygiëne

Hij vindt dat de focus in de campagne te veel op 'bring your own' ligt, waarbij mensen erop worden gewezen dat ze hun eigen bakje kunnen laten vullen. "Zeker tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, is er geen ruimte voor eigen pannetjes", zegt Van Rooij. Ook vreest hij voor de hygiëne. "Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben of wellicht zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee."

Bekijk hier het spotje:

Vanaf zaterdag moeten onder meer cafetaria's geld vragen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes voor eenmalig gebruik.

Volgens ProFri werken veel ondernemers al met duurzame verpakkingen, zoals papieren zakken of bakjes van karton of suikerriet. Van Rooij verwacht dan ook niet dat de klanten ineens veel meer moeten betalen voor hun snacks. "Bij een bestelling voor een gezin ben je misschien 15 cent extra kwijt op een bestelling van rond de 15 euro."

Meer accijns en rente: dit verandert er vandaag voor jouw portemonnee
Lees ook

Meer accijns en rente: dit verandert er vandaag voor jouw portemonnee

Overigens mogen snackbarhouders zelf bepalen hoeveel extra geld ze vragen voor de wegwerpplastics voor afhaalmaaltijden. Ze kunnen die inkomsten investeren in duurzaamheid. Van Rooij noemt als voorbeeld een vaatwasser, aangezien vanaf 1 januari ook in de cafetaria's niet meer van wegwerpplastics mag worden gegeten. "Dan moeten ze met servies gaan werken."

Van extra verdiensten is volgens de directeur nadrukkelijk geen sprake. "De meeste ondernemers verhogen de prijzen al niet voldoende als je ziet hoeveel extra kosten ze maken, bijvoorbeeld als gevolg van de hogere energieprijzen en duurdere frituurolie. Het is absoluut niet zo dat ze hun zakken hiermee kunnen vullen. Daarmee doe je de hardwerkende ondernemers echt tekort."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
PlasticsoepMilieuvervuiling