8000 nieuwkomers

Meer asielverzoeken en nareizigers in tweede kwartaal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeer asielverzoeken en nareizigers in tweede kwartaal
RTL

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben bijna 8000 mensen zich met een asielverzoek aangemeld in Nederland. Dat is 15 procent meer dan in de eerste drie maanden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers van de IND. 

De grootste toename vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is te zien bij mensen uit Syrië (+55 procent) en Eritrea (+33 procent).  

Ook kwamen er meer nareizigers, dat zijn familieleden van een statushouder, naar Nederland dan vorig kwartaal (2625 tegen 1995), maar het waren er 17 procent minder dan een jaar eerder. De meeste nareizigers komen uit Syrië (zeven op de tien).

Buiten slapen

Vorig jaar was er een groot gebrek aan opvangplekken bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daardoor moesten vluchtelingen buiten slapen, zoals in onderstaande video te zien is. Zover is het dit jaar nog niet gekomen.

Vorig jaar sliepen asielzoekers buiten op de grond in Ter Apel.

Het verschil in het aantal nieuwkomers met hetzelfde kwartaal vorig jaar is klein. Vorig jaar waren er het tweede kwartaal 600 aanvragen minder dan nu.

Verwachting kabinet

Eerder gaf het kabinet aan te verwachten dat er dit jaar 70.000 asielzoekers naar ons land zouden komen, zo’n 20.000 meer dan in 2022.  Die verwachting lijkt niet uit te komen.

Vorige maand viel het kabinet over de problematiek rond de opvang van asielzoekers omdat de partijen het niet eens waren over hoe streng het beleid zou moeten zijn.

Zo verklaarde Rutte het uiteenvallen kabinet: draagvlak onder coalitie weg
Lees meer over
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)CBSMigratie