Veel ongevallen dit jaar

Extreem weer verrast onervaren wandelaars in bergen: 'Draag een helm'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPExtreem weer verrast onervaren wandelaars in bergen: 'Draag een helm'
RTL

Vallende stenen van een Franse berg werden een 28-jarige Amsterdammer fataal en een vader en zoon uit Gouda overleden in de bergen van Slovenië, mogelijk door blikseminslag. Wandelen in de bergen is bepaald niet zonder risico's, zeker vanwege extreem weer. Toch gaan sinds coronatijd meer mensen totaal onervaren en onvoorbereid omhoog, ziet de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). 

"De afgelopen jaren zien we wel vaker dat mensen niet meer terug durven, de weg kwijt zijn, of dat ze door het donker overvallen worden en daardoor niet meer terug kunnen", zegt Robin Baks, directeur van de NKBV.

Hij is bang dat die ontwikkeling doorzet: "Je ziet tegenwoordig op Instagram de meeste fantastische plaatjes van wandelingen. Steeds meer jongeren willen dat ervaren. Wij zijn bezorgd dat veel van hen onvoorbereid de bergen in gaan."

12 dodelijke ongevallen klimmers

Na jaren met weinig ongevallen is 2023 een dieptepunt voor de NKBV. Dit jaar verloren acht leden hun leven tijdens het klimmen of wandelen. Overigens was extreem weer, zover bekend, meestal niet de oorzaak. Ook zijn vier Nederlanders die niet lid waren van de vereniging in de bergen om het leven gekomen.

Even tot rust komen. Geen overbodige luxe na een intensieve bergwandeling.© ANP
Even tot rust komen. Geen overbodige luxe na een intensieve bergwandeling.

Vaker onverwacht extreem weer

Onvoorbereid de bergen in gaan gaat zeer slecht samen met het soms onverwachte extreme weer dat daar voorkomt. Klimaatverandering maakt dat ook nog eens een tandje erger. Rotsen worden instabieler door het verdwijnen van de permafrost (de 'lijm' tussen rotsen) als gevolg van de opwarming van de aarde. Daardoor ontstaan gevaarlijke situaties met losliggende rotsen. "Rotsen komen daardoor in beweging, waarna rotslawines kunnen ontstaan", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar. "Dat is deze zomer ook op verschillende plekken gebeurd."

De NKBV raadt dan ook aan om een helm te dragen. "Als er in een gebied een grotere kans is op 'steenslag', dan is een helm raadzaam", zegt Baks, zelf ook fervent klimmer. Hij ziet dat weertypes steeds wisselender, onvoorspelbaarder en extremer worden.

Meteoroloog Van den Berg ziet dat ook. "Deze zomer is er bijvoorbeeld veel zware neerslag geweest in de Alpen", zegt hij. "En ook in Slovenië, een populair land om te wandelen, was het noodweer." Volgens hem waren er vorig jaar niet zulke extreme weersomstandigheden, maar het jaar daarvoor wel. "Extreem weer komt de afgelopen jaren meer voor dan voorheen."

Weeromstandigheden checken

De NKBV adviseert om tijdens een bergwandeling de weersomstandigheden online goed in de gaten te houden. De actuele weersverwachting hangt vaak ook bij de lokale VVV en gidsenbureaus.

"We gaan voorlichting op dit soort thema's intensiveren in onze cursussen en op de website", kondigt Baks aan. "We hebben nu ook een kopje 'veilig bergwandelen' op de website staan, dat is in no-time al 20.000 keer bekeken."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
BergbeklimmenWandelenVakantie