Eerste baby in vondelingenkamer: 'Deze moeders zien geen uitweg'
De stichting Beschermde Wieg opende twee jaar geleden de eerste vondelingenkamer. Vorige week werd er voor het eerst een baby achtergelaten. Dat is eigenlijk illegaal, tot woede van Barbara Muller van de stichting.
Een vrouw die haar baby te vondeling legt bij een hulpinstantie is even strafbaar als een vrouw die haar baby in een container dumpt. "Er staat maximaal 4,5 jaar celstraf op of een geldboete van bijna 20.000 euro. Als je weet dat het strafbaar is en je bent wanhopig, waarom zou je dan nog de weg naar een veilige vondelingenkamer zoeken?", zei Muller eind vorig jaar in een interview met RTL Nieuws.
De Beschermde Wieg wijst vrouwen op dergelijke vondelingenkamers en is sinds september 2014 24 uur per dag via telefoon of chat te bereiken voor zwangeren die weten dat ze niet voor hun kind kunnen zorgen. Dat zijn er heel wat, vindt Muller. "Elk jaar worden er gemiddeld zes dode vondelingen gevonden en één of twee levende. Dat is slechts het topje van de ijsberg volgens deskundigen. Veel babylijkjes worden niet gevonden."
Geen andere uitweg
Die vrouwen zien geen andere uitweg, vertelt Muller. "Denk aan vrouwen die zijn opgesloten door hun agressieve vriend en in elkaar worden geslagen. Aan jonge meisjes die zwanger zijn door incest. Of vrouwen die te maken krijgen met eerwraak. Vrouwen in zo’n situatie proberen hun zwangerschap te verhullen, raken in paniek als ze op het punt van bevallen staan en doden hun baby of laten hem achter."
De voorbeelden die haar stichting geeft, zijn vreselijk. Een 19-jarige die zwanger is na een groepsverkrachting door haar vader en zijn vrienden. Hij wil haar ongeboren kind niet aangeven zodat hij ermee kan doen wat hij wil. Of een vrouw die haar ongeboren tweeling als ze bijna zeven maanden zwanger is, verliest door een illegale abortus, opgelegd door haar vader.
Hulplijnen bellen ze niet
Er zijn veel professionele, goede instanties volgens Muller. "Ons bestuur krijgt dit in gesprekken met de overheid ook voortdurend te horen. Maar zo werkt het in een sprookjeswereld, niet in de echte wereld, want er is een grote groep vrouwen die deze instellingen uit angst niet opzoekt. Het gaat om zorgmijders, vrouwen die nooit de reguliere hulplijnen durven te bellen."
Barbara Muller in een van de vondelingenkamers
Mullers stichting respecteert als enige in Nederland de anonimiteit van deze vrouwen, en daarom weten zij de Beschermde Wieg wél te vinden. Muller: "We worden gedoogd." Ze vindt het heel ernstig dat een moeder ook gestraft wordt als ze haar kind op een veilige plek legt, zoals een vondelingenkamer.
Reden voor wetswijziging
"Die zes dode vondelingen per jaar moeten al reden genoeg zijn voor een wetswijziging. De vrouwen om wie het gaat, hebben hun keuze al gemaakt en moeten geholpen worden, zodat hun kind veilig wordt opgevangen. Vergelijk het met toen abortus strafbaar was. Hoeveel vrouwen zijn er overleden doordat ze met breinaalden illegaal abortus lieten plegen?"
Kijk voor meer informatie op de website van Beschermde Wieg.
Meer op rtlnieuws.nl:
Voor het eerst baby in vondelingenkamer in Groningen