'Boemerangkinderen': vaker terug naar het ouderlijk nest
Veel kinderen die kozen voor zelfstandigheid, zijn in de jaren daarna toch weer teruggekeerd bij hun ouders. Het stuklopen van de relatie is de belangrijkste reden voor 'boemerangkinderen' om terug naar huis te gaan. Ook geld speelt bij veel kinderen een doorslaggevende rol.
Van de kinderen die in 2009 uit huis vertrokken, schreef 25 procent zich binnen vijf jaar weer in op het adres van hun ouders. Dit percentage boemerangkinderen is hoger dan voorheen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van degenen die in 2004 uit huis gingen, kwam 20 procent binnen vijf jaar weer terug en in 1995 lag dat percentage op 16 procent.
Vooral vrouwen
Het CBS zegt dat kinderen die alleen gaan wonen, in plaats van samen met een partner, meer kans lopen op terugkeer naar het ouderlijk huis. Vrouwen keren vaker terug naar hun vader en moeder dan mannen. Maar als mannen de stap terug eenmaal hebben gezet, blijven ze langer thuis wonen. Twee jaar na terugkeer naar het ouderlijk huis woont de helft van de mannen (48 procent) daar nog steeds, tegen 37 procent van de vrouwen.
De reden dat vrouwen vaker terugkeren, heeft vooral te maken met de jongere leeftijd waarop vrouwen uit huis gaan, zegt het CBS: "Hoe jonger iemand uit huis gaat, hoe groter de kans op terugkeer."
Het CBS rekent kinderen die minimaal 45 dagen zelfstandig hebben gewoond en zich vervolgens weer minstens 45 dagen op het adres van hun ouders hebben ingeschreven, tot boemerangkinderen.
Meer op rtlnieuws.nl: