Skiën zonder helm? Oerdom!

De wind die door je haren kietelt of langs je muts, terwijl je op de skipiste naar beneden glijdt: veel skiërs kennen geen lekkerder gevoel. Dus zal het niemand verbazen dat duizenden Nederlanders elk jaar gaan wintersporten zonder een skihelm. En dat is oerdom, zeggen de deskundigen.
Uit onderzoek van RTL Nieuws, de Nederlandse Ski Vereniging en Europeesche Verzekeringen blijkt dat 82 procent van de Nederlanders op de piste altijd een helm draagt. 11 procent draagt er nooit eentje. De rest wisselt het af. Elk wintersportseizoen worden alleen al in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer honderd mensen met zwaar hoofdletsel behandeld doordat ze geen skihelm droegen.
Hoofdletsel vaak ernstig
Val je op je hoofd, dan is zo'n verwonding vaak ernstig. Voor veel organisaties, van de ANWB tot aan sportkoepel NOC*NSF, is het een reden om te hameren op de noodzaak van een skihelm.
Onder de kreet 'Gebruik je kop, helm op' werd een paar jaar geleden een campagne opgezet om Nederlanders te wijzen op de gevaren van sporten zonder helm. En wat geldt voor wielrenners en ruiters, geldt natuurlijk net zo goed voor skiërs of snowboarders.
Helmplicht voor kinderen
Sommige landen hebben op de piste een helmplicht, maar die geldt vooral voor kinderen: in een groot deel van Oostenrijk voor iedereen onder de 15 jaar, in Italië voor kinderen onder de 14. Hebben ze hem daar niet op, dan kunnen ze zelfs een verkeersboete krijgen, waarschuwt de ANWB in zijn Verkeersregels op wintersport. Maar volwassenen moeten zelf beoordelen of ze een helm nodig hebben – of niet.
Waarom je daarbij altijd het zekere voor het onzekere moet nemen? Omdat de gevolgen van hoofd- en hersenletsel je nog tijdenlang kunnen achtervolgen. Het kan gepaard gaan met onder meer concentratieverlies, een minder goed geheugen, chronische hoofdpijn en problemen met zien, horen, voelen en ruiken.
Bekijk de reportage: 'Ik heb geen helm nodig, ik val niet hard'
Goeie skihelm: hier moet je op letten
Koop liever geen skihelm online, maar in een echte winkel met een groot assortiment. Want de pasvorm van een helm is van levensbelang. Pas nooit één helm, maar probeer er een paar. Let daarbij op het volgende:
- Koop een echte skihelm. Als het goed is, zit er een bijsluiter bij waarop staat voor welke sport de helm bedoeld is.
- Neem je skibril mee als je gaat passen. Dan weet je of je bril en je helm straks op elkaar aansluiten.
- Wees er zeker van dat je helm voldoet aan de productnorm EN 1080 (voor kinderen) of EN 1078. Dat is de zogeheten CE-markering. Die staat vaak zowel op de bijsluiter als op (de binnenkant van) de helm.
- Koop een helm (in het geval van kinderen) nooit 'op de groei'. Een helm moet bij je leeftijd passen en mag niet te groot zijn.
- Zorg ervoor dat je een helm koopt die je oren niet afschermen van het omgevingsgeluid. Zo kun je op de piste alert blijven op wat er om je heen gebeurt.
- Kies een helm die lekker zit. Lichtgewicht helmen zijn vaak het comfortabelst.
- Koop je een tweedehands helm? Let er dan op dat hij niet beschadigd is, én dat hij niet ouder is dan vijf jaar.
Meer op rtlnieuws.nl:
Offpiste-skiën levensgevaarlijk: helft skiërs doet het toch