Hoe 'arm' je moet zijn om energietoeslag te krijgen, verschilt per gemeente
Er zitten grote verschillen tussen hoe gemeentes omgaan met de extra energietoeslag voor lage inkomens. Dat blijkt uit een inventarisatie door RTL Nieuws. Sommige gemeentes leggen de inkomensgrens voor de eenmalige toeslag hoger dan andere gemeentes.
Daardoor krijgt een echtpaar met een inkomen van 1900 euro netto per maand in bijvoorbeeld Den Haag wel, maar in Amsterdam geen toeslag.
De eenmalige energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, die door de hoge energieprijzen in de knel komen. De regeling is door het kabinet ontworpen voor huishoudens die niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen. Gemeenten keren de komende weken 800 euro uit. Dat gebeurt soms automatisch, soms moet het huishouden zich aanmelden bij de gemeente.
Hoger inkomen, toch toeslag
De meeste gemeenten houden zich aan de richtlijnen van het kabinet, maar er zijn 37 gemeenten die een hogere inkomensgrens hanteren. Daardoor kunnen ook mensen die iets meer verdienen (een deel van) de toeslag krijgen.
Ook zijn er 17 gemeenten waarbij een alleenstaande met kinderen een hogere toeslag krijgen dan een alleenstaande zonder kinderen.
Hoe zit het in jouw gemeente?
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wanneer krijg je energietoeslag?
Iedereen die een uitkering krijgt van de gemeente, zoals bijstand of IOAW, krijgt automatisch de toeslag overgemaakt.
Verder kan iedereen met een laag inkomen een aanvraag doen bij de gemeente. Als je gemeente 120 procent van het sociaal minimum als grens hanteert, dan betekent dat een gezin maximaal 1777 per maand mag verdienen om in aanmerking te komen voor de regeling. Voor een alleenstaande is dat 1244 euro per maand. De eenmalige uitkering kost het Rijk 854 miljoen euro.
De gemeente Den Haag hanteert bijvoorbeeld een grens van 130 procent van het minimuminkomen. Dat komt omdat de gemeente altijd deze grens hanteert bij het armoedebeleid. Bovendien krijgen inwoners van Den Haag met een laag inkomen geen 800 maar 900 euro overgemaakt. "Niet alleen de stijging van de energierekening rechtvaardigt de uitkering van dit bedrag. Ook de inflatie als geheel neemt toe waardoor de dagelijkse boodschappen een stuk duurder zijn geworden," stelt wethouder Arjen Kapteijns. Ook de gemeentes Rhenen en Olst-Wijhe maken 900 euro over.
140 procent in Rotterdam
Van alle gemeentes is Rotterdam de uitschieter: daar komen alle inwoners met een huishoudinkomen tot 140 procent van het sociaal minimum in aanmerking voor de energietoeslag. Dat komt niet doordat de gemeente de portemonnee trekt, maar door een gift van de filantropische stichting De Verre Bergen.
Deze stichting, van de Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm, heeft 15 miljoen euro gedoneerd, waardoor in totaal 83.000 huishoudens de toeslag kunnen krijgen.
Er zijn 5 gemeenten die juist een lágere inkomensgrens hanteren voor de toeslag. Inwoners van Eemsdelta, Delft, Vlissingen en Dronten mogen maximaal 110 procent van het sociaal minimum verdienen voor ze in aanmerking komen voor een toeslag, zo staat te lezen op hun websites. Voor een gezin komt dat neer op 1630 euro netto per maand. In de gemeente Smallingerland ligt de grens op 115 procent van het minimuminkomen.
Delft terughoudend
De gemeente Delft is zich ervan bewust dat de inkomensgrens daar nu lager ligt dan in veel andere gemeentes. Maar volgens een woordvoerder heeft dat te maken met de slechte financiële positie van Delft, waardoor de gemeente geen extra uitgaven kan doen. Het geld moet eerst door het Rijk worden overgemaakt aan Delft, voordat die het aan burgers kan geven. Dat zal in mei gebeuren. Daardoor is de verwachting dat uiteindelijk ook in Delft de inkomensgrens op 120 procent zal komen te liggen.
Zeker 8 gemeenten hebben voor arme huishoudens die net boven de 120 procent inkomensgrens zitten, toch een extraatje. Zo krijgen mensen in bijvoorbeeld Dordrecht, Sliedrecht en Alblasserdam die tussen 120 en 130 procent van het minimum verdienen, 600 euro. In Scherpenzeel krijgt men dan 500 euro.
Verantwoording
We bekeken van 344 gemeenten de informatie over de energietoeslag op hun websites. Van 52 gemeenten was niet duidelijk aangegeven welke inkomensgrens ze hanteren. 250 gemeenten hanteren de grens van 120 procent van het sociaal minimum, zoals geadviseerd door de minister van Armoedebeleid. 5 gemeenten hanteren een lagere inkomensgrens en 37 gemeenten een hogere.
In de genoemde inkomens is geen vakantietoeslag meegerekend.