Netflixserie Lupin

Beroemde kliffen bij Franse Étretat deels afgesloten door overtoerisme

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFP / Lou BenoistBeroemde kliffen bij Franse Étretat deels afgesloten door overtoerisme
RTL

De fotogenieke krijtrotsen in het Franse Étretat in Normandië worden deels afgesloten door het publiek. Er is sprake van erosieproblemen, instortingsgevaar, maar bovenal: een massale toestroom aan toerisme. En dat laatste zou zomaar de reden kunnen zijn van de Netflix-hitserie 'Lupin'.

In de slotscène van de bekende serie komen de iconische kliffen namelijk prominent in beeld, en met name de iconische boog van de rotsformaties. Een natuurfenomeen dat veel mensen graag in het echt komen bekijken, wat intussen heeft geleid tot jaarlijks ruim 1,5 miljoen toeristen die het kleine stadje en haar omgeving komen bezoeken. 

Kust brokkelt af

Maar de gemeente heeft nu een deel van de wandelpaden afgesloten, schrijft het Belgische Het Laatste Nieuws. Ook de populaire grot 'Trou à l'homme' is gesloten. 

"Het moest er ooit van komen”, verzucht Étienne Lommier (68), die al decennia langs de kliffen wandelt, aan het Belgische medium. "De kust slinkt, de rotsen brokkelen af. Het is triest, maar logisch." En hoewel dat op meer plekken aan de Franse kust gebeurt, verloopt het verval in Étretat door de toeristenstroom een stuk sneller. 

Toeristen op de kliffen van Étretat. © ANP / AFP / Lou Benoist
Toeristen op de kliffen van Étretat.

Daarnaast is het voor de veiligheid van toerisme ook van belang dat zij niet langer de kwetsbare paden betreden. Er zouden al geregeld dodelijke slachtoffers zijn gevallen. 

Dure reddingsacties

"Soms heb je begroeiing, maar daaronder is het broos en mensen beseffen dat niet", waarschuwt burgemeester Bernard Le Damany. "Het is een terugkerend probleem. Zo erg dat er de afgelopen weken twee reddingsacties nodig waren, met slechts twee dagen ertussen."

Wie toch de verboden wandelpaden betreedt, riskeert een boete van 135 euro. Ook de kosten voor een reddingsoperatie vallen voortaan op het slachtoffer zelf. En die lopen hoog op: een reddingsactie van de brandweer kost zo'n duizend euro per uur. Wie een helikopter nodig heeft, moet zo'n drieduizend euro per uur neertellen.

Foto ter illustratie.© ANP / Richard Brocken
Foto ter illustratie.
Lees meer over
ToerismeFrankrijk

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'