Bezorgdheid bij woningeigenaren over kosten verduurzamen woning
Woningeigenaren maken zich grote zorgen over de kosten die ze moeten maken om hun woning duurzamer te gaan verwarmen, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp. Dat blijkt uit een onderzoek onder het RTL Nieuwspanel.
Van de ondervraagde panelleden heeft nu nog bijna driekwart van de woningeigenaren, 71 procent, een cv-ketel als voornaamste verwarmingsmethode. Maar de overheid wil dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn, om zo de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen. Iets meer dan de helft (53 procent) van de panelleden vindt dat op zichzelf ook een goed plan, al geven veel mensen aan dat ze twijfelen over de haalbaarheid.
Geen nieuwe cv-ketels meer
Maar om dat doel te halen mogen er vanaf 2026 in principe, voor appartementen en monumentale panden geldt een uitzondering, geen nieuwe cv-ketels meer geplaatst worden. Een kapotte cv-ketel moet dan vervangen worden door een duurzamer alternatief, bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp.
En daar is iets minder enthousiasme over: 42 procent van de panelleden vindt dat in principe een goed idee. Maar zowel voor- als tegenstanders noemen daar veel mitsen en maren bij. Bijvoorbeeld over de kosten: 'alleen als het voor iedereen te betalen is'.
Wat kost een warmtepomp?
Dat ligt aan het type waterpomp dat je koopt. Er zijn drie soorten: een hybride waterpomp, een all-electric lucht-water-warmtepomp en een all-electric bodemwarmtepomp. Volgens de Vereniging Eigen Huis kost dit respectievelijk 6000 euro (bij bestaande cv), 12.000 euro en 30.000 euro.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is of je huis snel moet opwarmen, meldt Milieu Centraal.
Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in huis. Bij deze warmtepomp moet je huis wel goed geïsoleerd zijn.
Het verschil tussen een warmtepomp en bodemwarmtepomp zit 'm in de bron. De eerste absorbeert warmte uit de lucht, terwijl de tweede energie uit de grond haalt. Het is onder meer het boren in de grond dat de bodemwarmtepomp zo duur maakt.
Ook het verplichte karakter stuit mensen tegen de borst: 63 procent van de woningeigenaren die nu nog een cv-ketel hebben, vindt dat mensen zelf moeten weten of ze hun woning verduurzamen en dat de overheid zich daar niet mee moet bemoeien.
Kosten grootste drempel
Eigenaren van huizen die nu een cv-ketel hebben, en waarvoor geen uitzondering geldt, voorzien dan ook allerlei moeilijkheden als ze naar een warmtepomp zouden willen overstappen. De kosten worden het vaakst genoemd, 81 procent van deze huiseigenaren ziet die als een drempel bij de overgang naar een warmtepomp.
Ze maken zich hier ook echt zorgen over, vooral de lagere inkomens. Van de mensen die minder dan modaal of modaal verdienen zegt bijna 80 procent zich zorgen te maken over de kosten van die overstap.
Als je op leeftijd bent, heb je daar helemaal geen zin meer in en loont het ook niet meer
Zo schrijft een panellid: "Wie gaat dat betalen? Je huis moet volledig geïsoleerd worden en er moet een mechanische luchtverversingsysteem worden aangelegd. Ook een warmtepomp is duur, totaal ben je dan zo'n 40.000 euro kwijt, heel veel huizenbezitters kunnen dat echt niet betalen. Ook niet als er een beetje subsidie bij komt kijken."
Veel ouderen geven bovendien aan dat de investering zich voor hen niet meer terugverdient. Zo kreeg een ouder panellid bij navraag te horen dat het huis helemaal isoleren en een warmtepomp installeren zo’n 50 à 60.000 euro zou gaan kosten: "Als je op leeftijd bent, heb je daar helemaal geen zin meer in en loont het ook niet meer."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar ook het geregel, bijvoorbeeld het aanvragen van subsidies en offertes, noemt 64 procent van deze woningeigenaren een drempel. En mensen die een huis van voor 1945 bezitten zien ook in de geschiktheid van de woning vaak een drempel, 75 procent noemt dat. "Een oud huis zoals deze (bouwjaar 1901) moet je zowat afbreken om goed geïsoleerd terug te bouwen", aldus een panellid.
Nog snel nieuwe cv-ketel
En dus schuift een deel van mensen de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of andere duurzame verwarmingsmethode voor zich uit door vóór 2026 nog een nieuwe cv-ketel te kopen. Ruim een derde (36 procent) van de eigenaren van woningen die nu nog een cv-ketel hebben, maar na 2026 moeten overstappen naar een (hybride) warmtepomp als de ketel het begeeft, zegt dat te gaan doen.
"Ik heb een gasketel, deze vervang ik in december 2025, een goede ketel gaat 20 jaar mee, als deze versleten is, wordt de warmtepomp het probleem van de nieuwe eigenaar", zegt een van de ondervraagde woningeigenaren. En niet alleen mensen wiens ketel toch al aan vervanging toe is willen nog voor 2026 een nieuwe ketel kopen: "Ik ga een nieuwe HR ketel kopen voordat dit niet meer mag. Die leg ik op zolder neer en sluit ik aan als mijn huidige Nefit HR ketel versleten is."
En dan zijn er ook nog mensen die een andere oplossing zien: 13 procent van alle woningeigenaren overweegt serieus om te verhuizen vanwege de verwachte kosten en/of het geregel dat komt kijken bij het verduurzamen van de huidige woning.
Verantwoording
Het onderzoek is gehouden van 9 t/m 11 januari 2024 onder ruim 20.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 42.000 leden. Volgende keer ook meedoen? Meld je dan hier aan!