Ook na twee jaar oorlog willen Nederlanders Oekraïne blijven steunen
Is Nederland oorlogsmoe? Veel mensen hebben het gevoel dat de situatie rond Oekraïne het afgelopen jaar verder verslechterd is. Dat blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel. Maar ook na twee jaar oorlog is er steun voor de financiële hulp die Nederland dit jaar geeft en breed draagvlak om vluchtelingen te blijven opvangen.
Een meerderheid ziet Rusland ook als 'vijand van Nederland'.
Twee jaar na het begin van de vijandelijkheden overheerst pessimisme: slechts 3 procent van de deelnemers heeft het gevoel dat de situatie voor Oekraïne het afgelopen jaar verbeterd is. De helft heeft het beeld dat er weinig veranderd is, en 43 procent vindt de situatie verslechterd. Een offensief mislukte dit jaar en de laatste maanden zijn de Russen in de aanval en stokten de wapenleveranties van Westerse landen.
Rusland ‘vijand van Nederland’
Twee derde ziet Rusland inmiddels ook als 'vijand van Nederland'. Vier op de tien mensen verwacht dat het land de komende jaren een NAVO-bondgenoot aanvalt en bijna een derde (30 procent) vreest voor een atoomaanval op een Westers land.
"Poetin en de Russische agressie zijn vanzelfsprekend de belangrijkste oorzaken van de zorgen van mensen", licht RTL Nieuws-opiniepeiler Gijs Rademaker toe. "Maar ook de mogelijke terugkeer van Donald Trump in de VS wordt veel genoemd. Die zei herhaaldelijk niet te helpen als NAVO-landen zouden worden aangevallen. Ik zie dat de helft van de mensen gelooft dat hij niet bluft."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Draagvlak voor leveren geld en wapens
Nederland heeft voor het komende jaar ruim 2 miljard euro gereserveerd voor steun aan Oekraïne. Het geld wordt vooral gebruikt voor militaire steun, maar ook voor herstel en wederopbouw van het land. "Dat is natuurlijk geen gering bedrag, maar toch is er nog ruim draagvlak voor", zegt Rademaker. "Zo'n twee derde vindt dit een goed bedrag, en van een deel van deze mensen mag het zelfs nog wat omhoog."
Slechts 13 procent wil de financiële steun volledig stopzetten.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Vluchtelingen blijven opvangen'
Ook als het gaat over de ruim 100.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land, blijft er ook na twee jaar oorlog, draagvlak voor opvang. Maar 4 procent vindt dat deze groep 'meteen' terug moet.
En ook de suggestie van de BBB, namelijk dat er gebieden elders in Oekraïne zijn waar het veilig is en dat vluchtelingen daar dan heen kunnen, krijgt steun van niet meer dan 17 procent. Driekwart (76 procent) vindt dat Oekraïners pas terug hoeven als het vrede is, of als er in de regio waar ze vandaan komen, helemaal geen dreiging meer is van gevechten of raketten.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 15 t/m 19 februari onder ruim 19.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!