Onderzoek RTL Nieuwspanel

Bijna verkiezingen, maar geen idee wie Europese lijsttrekkers zijn

·Aangepast:
© ANPBijna verkiezingen, maar geen idee wie Europese lijsttrekkers zijn
RTL

Deze dagen valt-ie op de deurmat: het stembiljet voor de Europese verkiezingen. De meeste mensen zien het belang wel in van Europa, maar lopen niet bepaald warm om te gaan stemmen. De lijsttrekkers zijn totaal onbekend bij het publiek, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. De bekendste lijsttrekker is bekend bij slechts 14 procent van de kiezers.

Elke vijf jaar mogen we voor een nieuw Europees Parlement naar de stembus. Over een kleine drie weken is het al zover: donderdag 6 juni gaat Nederland naar de stembus. 

Uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder 15.000 deelnemers blijkt dat een derde van de kiezers die gaat stemmen, weet wat ze gaat stemmen.

Lage opkomst

De opkomst voor deze verkiezingen ligt laag. In Nederland komt rond de 40 procent van de kiezers opdagen, ongeveer de helft van het opkomstpercentage bij Tweede Kamerverkiezingen.

Kiezers staan heel verdeeld tegenover de Europese verkiezingen, blijkt verder uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Twee derde vindt dat er meer aandacht voor moet komen, maar 50 procent vindt stemmen voor het Europees Parlement minder belangrijk dan voor de Tweede Kamer. 

Belangrijke thema's

De belangrijkste thema's bij deze verkiezingen zijn migratie, defensie en internationale veiligheid, misdaad- en terreurbestrijding en klimaat. 

Jonge mensen vinden klimaat een stuk belangrijker. Van hen wil 70 procent dat de campagne voor de Europese verkiezingen over klimaat en milieu gaat. 

Malik Azmani, fractievoorzitter VVD Europa, trekt met een busje door het land om mensen te overtuigen om te gaan stemmen.© RTL Nieuws
Malik Azmani, fractievoorzitter VVD Europa, trekt met een busje door het land om mensen te overtuigen om te gaan stemmen.

Dat de verkiezingen niet populair zijn, komt doordat de verkiezingen ver van de kiezer afstaan en doordat niet direct zichtbaar is wat er met je stem gebeurt. Politieke partijen sluiten zich namelijk aan bij Europese fracties. Zo zitten het CDA en de ChristenUnie samen in de EVP-fractie. Die fractie bestaat uit partijen uit de lidstaten en enkele onafhankelijke parlementariërs in het Europees Parlement. VVD en D66 maken weer deel uit van Renew Europe, hier zijn tientallen partijen bij aangesloten.

Uit het panelonderzoek blijkt dat ruim de helft van de mensen bij de Europese verkiezingen meestal op dezelfde partij stemt als voor de Tweede Kamer.

Weinig bekende koppen

De lijsttrekkers zijn totaal onbekend bij het publiek, blijkt uit onderzoek van het panel. Van de Nederlandse Europarlementariërs zijn Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA) en Malik Azmani (VVD) de bekendste. Respectievelijk 13 en 14  procent kent deze namen.

Eickhout zet zich in voor milieu en klimaat. Hij voert een Europese fractie aan: de Europese Groenen. VVD'er Azmani houdt zich in Europa bezig met de thema's migratie en veiligheid. Saillant detail: Azmani kon zich kandidaat stellen als fractievoorzitter voor zijn Europese fractie, maar heeft besloten dat niet te doen. Binnen zijn liberale EU-fractie is namelijk weerstand tegen de PVV, waarmee de VVD binnenkort in een kabinet zit.

Voordelen van de EU

Wat verder opvalt, is dat er grote verschillen zijn als het gaat om het belang van de Europese Unie. De jongste groep (18 tot 25 jaar) is een stuk enthousiaster over de Europese Unie: 73 procent ziet vooral voordelen van de EU.

6 op de 10 jongeren voelen zich zelfs echt een Europeaan. Ter vergelijking: het gemiddelde ligt op 49 procent.

Bas Eickhout, lijsttrekker Europese verkiezingen GroenLinks-PvdA.© ANP
Bas Eickhout, lijsttrekker Europese verkiezingen GroenLinks-PvdA.

Handige informatie 

  • De verkiezingen vinden dit jaar plaats van donderdag 6 tot en met zondag 9 juni. In Nederland gaan we op donderdag 6 juni naar de stembus.
  • Zo'n 370 miljoen Europeanen kunnen in totaal 720 Europarlementariërs kiezen. Zij vormen straks het nieuwe Europees Parlement.
  • Nederland wordt vertegenwoordigd door 31 leden.
  • Zondagavond 9 juni hebben we een beeld van de nieuwe verhoudingen in het Europees Parlement.

Verantwoording

De onderzoeken zijn uitgevoerd van 16 t/m 19 april en van 10 t/m 14 mei onder respectievelijk 21.000 en 15.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!

Lees meer over
Bas EickhoutMalik AzmaniEuropese Parlementsverkiezingen