Vooral over boeken, theater en hotels

Veel zorgen om geplande btw-verhoging boeken, sporten en vakantie

Door RTL Nieuwspanel··Aangepast:
© Robin UtrechtVeel zorgen om geplande btw-verhoging boeken, sporten en vakantie
RTL

De voorgenomen btw-verhoging op cultuur-, media-, sport- en horeca-onderdelen (van 9 procent naar 21 procent) vindt een ruime meerderheid van de mensen een slecht idee. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Bijna driekwart (73 procent) van de deelnemers aan het onderzoek is tegen de verhoging, een vijfde (20 procent) is vóór.

Mensen maken zich voor zichzelf met name veel zorgen over hogere prijzen voor boeken en tickets voor (theater)voorstellingen. "Ik zal dat niet meer kunnen betalen, zelfs niet na harde keuzes" beschrijft een deelnemer. "Dat maakt dat ik voor mijn gevoel buiten de maatschappij kom te staan. Dat me iets heel belangrijks in het leven wordt weggenomen." Een ander: "Mensen met een lager inkomen kunnen zo niets meer doen."

© RTL Nieuwspanel

Het meest vervelend vinden mensen de prijsverhogingen van logies, zoals hotelkamers en vakantiehuisjes. "Een vakantie in Nederland wordt nu duurder voor ons. En mensen die geen volledige vakantie kunnen betalen maar wel een weekendje weg, worden nu getroffen."

Ook de tarieven voor de sportschool worden veel genoemd. "Het is sowieso fijn om te sporten, maar het gaat ook om mijn gezondheid." Door jongere mensen onder de 35 jaar worden ook concerten veel genoemd.

Ook coalitiestemmers zijn tegen
Bij coalitiestemmers is er meer draagvlak voor de maatregel dan bij de meeste oppositiekiezers. "Ik maak me geen zorgen want dit zijn allemaal luxe dingen. Wel jammer als vakantie duurder wordt," meldt een PVV-stemmer. Maar ook bij stemmers van PVV (34 procent), VVD (29 procent), NSC (24 procent) en BBB (31 procent) is er geen meerderheid voor de plannen. 

© RTL Nieuwspanel

Zorgen over sectoren
Ook als het gaat om de zorgen voor de sectoren die mogelijk getroffen worden, scoren de boekensector en theatersector het hoogst. 43 procent van de deelnemers zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van de btw-verhoging voor deze sectoren. "De boekensector heeft het al moeilijk. In de theater- en concertsector werken onze talenten: de muzikanten, acteurs en cabaretiers die vaak al onzekere banen hebben en onderbetaald worden." Op de derde plaats staat de museumsector (38 procent maakt zich zorgen). "Daar is al zoveel weg bezuinigd. Hoeveel grijze bolletjes zijn er te tellen in het museum? 99 procent? Nog even en het boeltje kan sluiten. Weg geschiedenis, weg cultuur."

Ook steun voor de btw-verhoging 
Zoals gezegd: niet iedereen maakt zich zorgen. Een vijfde (20 procent) staat wel achter de maatregelen en dat zijn vooral coalitiekiezers. De coalitie verwacht er zo'n 2 miljard euro mee op te halen en deze groep denkt dat de gevolgen voor consument en sectoren mee gaan vallen. "Na verloop van een paar maanden weten we niet beter en hoor je er niemand meer over. Ik denk niet dat er minder gegaan wordt." 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Omzetbelasting / BTWEditie NL Link in bio