Stagediscriminatie bij mbo'ers: 'Mijn baas zei: je moet je wat vaker douchen'
Mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond worden keer op keer afgewezen voor een stage, blijkt uit nieuwe cijfers. Mbo-student Kim den Daas werd ook gediscrimineerd en beëindigde zelfs haar opleiding: "Mijn bedrijfsleider maakte allerlei nare opmerkingen."
Stagediscriminatie is aan de orde van de dag onder mbo'ers blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Zo lukt het nog niet de helft van de allochtone studenten om in één keer een stageplek te vinden. Ter vergelijking: 70 procent van de studenten met een autochtone achtergrond vindt wel in één keer een plek.
Keer op keer op solliciteren
Opvallender nog: een kwart van de mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond moet zelfs vier keer of vaker solliciteren voor een stageplek tegenover maar 10 procent van de autochtone studenten. "Dat is niet alleen frustrerend, maar dat moet ook stoppen", zegt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven tegen RTL Nieuws.
"Ik hoor werkgevers klagen over tekorten en tegelijkertijd is er sprake van discriminatie. Soms bewust, soms onbewust." De minister vervolgt: "Ik ben benieuwd of werkgevers beseffen wat ze aanrichten. Want je knakt een droom en je beschadigt bij mensen het gevoel dat er plaats voor ze is in de maatschappij."
Vervelende opmerkingen
MBO-studente Kim den Daas uit Leerdam kan er over meepraten. Ze kreeg tijdens haar stage bij een supermarkt allerlei vervelende opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. "Ik deed de opleiding juridisch medewerker en ging in een supermarkt stage lopen." Kim, toen 16 jaar, wilde graag op kantoor meelopen maar dat gebeurde niet. "Ik moest schappen vullen en achter de kassa zitten. Terwijl dat helemaal niet de afspraak was."
Ook kreeg ze allerlei vervelende opmerkingen naar haar hoofd geslingerd door haar bedrijfsleider. "'Zoals: 'Het meisje moet zich wat vaker douchen. Want dan zie je haar een beetje. Of: "Je moet wel je fietslicht aanzetten, anders kan ik je niet zien aankomen, je bent zo donker."
De opmerkingen maakten haar boos en verdrietig. Ze haalde haar stage niet. "En ik ben met mijn opleiding gestopt." Kim is nu aan een opleiding tot schoonheidsspecialiste begonnen.
'Aanpakken'
Minister Van Engelshoven wil stagediscriminatie aanpakken. Ze gaat het komende jaar honderden ontmoetingen plannen tussen bedrijven en studenten om elkaar te leren kennen. Ook krijgen professionals trainingen zodat ze kunnen leren te selecteren zonder vooroordelen. En er start een campagne waarbij jongeren worden opgeroepen stagedicriminatie te melden. Dat kan via het meldpunt Stagediscriminatie.
Meer op rtlnieuws.nl
Stagiair Tom werd opeens een soapster in Mongolië