Tweede Kamer: actie tegen kolonel na moord op IKON-journalisten in El Salvador
De Tweede Kamer wil dat het kabinet in actie komt om een 79-jarige kolonel uit El Salvador te vervolgen. De kolonel heeft in de jaren tachtig de opdracht gegeven om vier Nederlandse IKON-journalisten te vermoorden.
De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 een reportage over de gewelddadige burgeroorlog in El Salvador. Ze liepen in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger en worden doodgeschoten.
Een commissie van de Verenigde Naties in 1993 tot de conclusie dat kolonel Reyes Mena verantwoordelijk is voor die gebeurtenis. Televisieprogramma Zembla ontdekte zijn verblijfplaats. De inmiddels 79-jarige Reyes Mena blijkt sinds 1984 in de Verenigde Staten te wonen.
‘Gerechtigheid’
Verschillende partijen in de Kamer willen dat het kabinet zorgt voor gerechtigheid. "We willen dat hij zo snel mogelijk wordt berecht en wij gaan ervan uit dat de lokale autoriteiten hem zullen oppakken", zegt VVD-kamerlid Sven Koopmans.
Het CDA wil weten of de kolonel naar Nederland kan komen of ergens anders wordt berecht.
Vragenuurtje
D66 wil de kwestie in het vragenuurtje bespreken. "Wereldwijd staat de persvrijheid meer en meer onder druk. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de trend van straffeloosheid wordt gekeerd", zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Ik roep het kabinet op om alles te doen wat mogelijk is deze verdachte alsnog voor de rechtbank te krijgen. Of dat nu in El Salvador, de VS of in Nederland is."
Oppositiepartij GroenLinks wil dat de kolonel 'zijn gerechte straf' krijgt, maar wil ook weten of het kabinet genoeg gedaan heeft. "Dat het Zembla gelukt is de dader te vinden via de social media van zijn dochters roept vragen op. Is er voldoende aan opsporing gedaan? Wat kan er nog? We horen graag van minister Grapperhaus hoe dit zit", zegt GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg.
'Onderdeel van communistisch plan'
In de Zembla-aflevering van vanavond confronteert het actualiteitenprogramma Reyes Mena met de kwestie. "De zaak is al onderzocht, ik ben nooit aangeklaagd. Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen", antwoordt hij.
Zowel het Openbaar Ministerie als het ministerie van Veiligheid en Justitie zwijgen over de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten. Minister Grapperhaus zei maandag desgevraagd niets te willen zeggen over een 'lopend onderzoek''. Volgens een woordvoerder van het ministerie moet dat niet worden gezien als erkenning dat er een onderzoek gaande is.