Kritiek op preventieakkoord

RIVM: gezondheidsdoelen van kabinet worden niet gehaald

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRIVM: gezondheidsdoelen van kabinet worden niet gehaald
RTL

De doelen om het alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan, zijn te hoog gegrepen. Dat stelt het RIVM die het zogenoemde preventieakkoord heeft doorgerekend. Alleen de ambitie om het aantal rokers omlaag te krijgen, is realiseerbaar.

Er is een dik halfjaar door staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) aan het zogenoemde preventieakkoord gewerkt met als doel om het roken, overgewicht en alcoholgebruik terug te dringen.

Tientallen bedrijven en organisaties hebben meegedacht aan de maatregelen. Volgens het RIVM, die de maatregelen heeft doorgerekend, zijn alleen de ambities op het gebied van roken haalbaar. De doelen voor de aanpak van alcoholgebruik en overgewicht worden volgens het rijksinstituut niet gehaald met de maatregelen die nu op tafel liggen. 

Rookvrije generatie

Doelstelling is dat in 2040 minder dan 5 procent van de volwassenen nog rookt. Dat moet volgens het RIVM lukken. De daling moet gerealiseerd worden door de prijs van een pakje sigaretten flink te verhogen; tot 10 euro in 2023. Ook wordt roken op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs in de speeltuinen en bij kinderboerderijen te verboden.

Ook de e-sigaretten, met en zonder nicotine, gaan onder het rookverbod vallen.

De rookambities voor zwangere vrouwen en jongeren (nul procent in 2040) zijn volgens het RIVM wél veel te hoog gegrepen. 

Aantal doden moet omlaag

Per jaar zorgen roken, alcohol en overgewicht voor 35.000 doden in ons land. En alle ziektes die erdoor veroorzaakt worden kosten ons ook heel veel geld: elk jaar 9 miljard euro, ruim 10 procent van onze totale zorgkosten.

© ANP

Geringe daling

De plannen om het alcoholgebruik te verminderen, zullen niet het gehoopte effect hebben, stelt het RIVM. Met de maatregelen zal slechts een geringe daling gerealiseerd worden.

'We concluderen dat het pakket aan voorgestelde acties en maatregelen onvoldoende is om de ambities te realiseren", stelt het RIVM.

Geen stuntprijzen

De staatssecretaris wil het alcoholgebruik omlaag krijgen door onder meer een einde te maken aan het stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen. Aanbiedingen als twee kratjes halen, een betalen mogen niet meer. Kortingen geven mag nog wel, maar alleen nog een beetje.

Bij 80 procent van de sportclubs mag in 2040 geen alcohol meer worden geschonken als jeugdteams moeten spelen. Aan happy hour en meters bier komt bij die sportclubs helemaal een einde.

Overgewicht

De maatregelen op het gebied van overgewicht zullen ook niet zorgen voor een daling van het aantal dikke mensen. Integendeel: het aantal mensen dat te zwaar is, zal volgens het RIVM in de toekomst alleen maar verder stijgen.

Streven is dat in 2040 minder dan 38 procent van de volwassen overgewicht heeft. Maar het RIVM verwacht juist een stijging: tot 60 procent. 

In 2025 moet het aantal verkochte calorieën in frisdranken met 30 procent omlaag. Bedrijfsrestaurants en schoolkantines krijgen een gezond aanbod. 

De belangrijkste maatregelen op een rij

  • Roken wordt flink duurder. In 2023 moet een pakje 10 euro kosten.
  • Rookruimten in de horeca worden in 2022 gesloten.
  • Horecazaken worden gestimuleerd om hun terrassen rookvrij te maken.
  • Pakjes krijgen een neutraal uiterlijk en verdwijnen uit het zicht in de winkel.
  • Op alcohol mag maximaal nog 25 procent korting gegeven worden: stuntaanbiedingen verdwijnen. 
  • De helft van de sportclubs krijgt een gezond aanbod in 2020.
  • Op sportclubs mag geen alcohol worden geschonken als de jeugd speelt.
  • Attractieparken krijgen een gezonder aanbod.
  • Het aantal verkochte calorieën in frisdrank moet met 30 procent omlaag; bijvoorbeeld door minder suiker of kleinere verpakkingen.
  • We moeten vaker lopend of fietsend naar het werk. Dat wordt gestimuleerd met voordelen.
  • Supermarkten mogen niet meer stunten met alcoholprijzen.
Lees meer over
RIVMGezondheid