VVD en CDA: meer woningbouw kleine gemeenten Utrecht en Noord-Holland
De regeringspartijen VVD en CDA vinden dat kleinere gemeenten in de provincies Noord-Holland en Utrecht meer ruimte moeten krijgen voor woningbouw. Alleen dan kunnen in die provincies voldoende huizen worden gebouwd om te voorzien in de behoefte.
Dat zeggen de Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Erik Ronnes (CDA). De provincies Noord-Holland en Utrecht hebben nu te weinig harde plannen om het door minister Kajsa Ollongren gewenste bouwtempo aan te kunnen.
Harde bouwplannen
Ollongren wil dat in heel Nederland tien jaar lang 75.000 nieuwe huizen per jaar worden gebouwd. Een derde van al die huizen moet in Noord-Holland en Utrecht komen.
Dat gaat volgens de Kamerleden Ronnes en Koerhuis nooit lukken als er niet meer harde bouwplannen komen en als de planning zich vooral blijft richten op de steden Amsterdam en Utrecht. Zij willen elke kans benutten en zeggen zelfs dat er 30 procent te veel woningbouw moet worden gepland, omdat in de praktijk plannen vertraging oplopen of toch niet doorgaan.
Weg met bestaande afspraken
De Kamerleden willen dat Ollongren snel in gesprek gaat met de provinciebesturen om dat mogelijk te maken. In een vandaag ingediende motie maken ze duidelijk dat wat hen betreft bestaande afspraken moeten wijken.
Dat geldt ook voor zogenoemde rode en groene contouren. Dat zijn de grenzen van gebieden waar volgens de provincie gebouwd mag worden en gebieden die groen moeten blijven. Koerhuis: "Boven Amsterdam en rondom Utrecht is plek genoeg, maar gemeenten die daar willen bouwen lopen tegen te strakke provincieregels aan."
Geen toestemming provincie
Een voorbeeld is Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht. Die gemeente wil de komende tien jaar duizend huizen bouwen en heeft de plannen klaar, maar krijgt geen toestemming van de provincie.
Wethouder Willem-Jetze Joustra van Wijk bij Duurstede baalt daar enorm van. "Een uitbreiding van honderd woningen per jaar is nodig om onze eigen behoefte te op te vangen. Ook bij ons scheiden mensen en hebben ze dus plotseling een woning nodig. Bovendien zie je in onze provincie dat jongeren weliswaar veel naar de stad Utrecht trekken, maar zij willen vaak terug als ze kinderen hebben. Wij willen ook die mensen kunnen huisvesten, maar de provincie wil het gebeid waar wij willen bouwen, groen houden."
Volgens Joustra is het onzin om de boomgaard te beschermen waar zijn gemeente wil bouwen. "Zelfs de grootste natuurfanaten hier in de gemeente zijn niet tegen woningbouw op die plek."