'Ongemakkelijk gevoel'

Onderzoek naar Turkse weekendscholen: 'Integratie niet bemoeilijken'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© AFPOnderzoek naar Turkse weekendscholen: 'Integratie niet bemoeilijken'
RTL

Er komt een onderzoek naar Turkse weekendscholen. Premier Mark Rutte zei eerder dat hij een 'ongemakkelijk gevoel krijgt' van de scholen die worden gefinancierd door de Turkse overheid. Turken vinden de zorgen onterecht: de lessen zijn juist goed voor de integratie, vinden zij.

In Nederland zijn volgens cijfers van de overheid twaalf weekendscholen die door Turkije worden gefinancierd. Leerlingen van 6 tot 17 jaar gaan in het weekend naar de scholen toe. Volgens de Turkse overheid is het voornaamste doel om Turkse Nederlanders de Turkse taal te leren.

Zomaar verbieden kan niet

De twaalf weekendscholen bieden per jaar 32 tot 40 weken lessen aan, op zaterdag of zondag. De subsidies vanuit Turkije lopen uiteen van 8.000 tot 16.500 euro voor één tot drie klassen. Zomaar verbieden kan de overheid de weekendscholen niet: in Nederland mag iedereen bepalen wat voor cursussen of opleiding gevolgd wordt. 

Het kabinet vindt het wel 'onwenselijk als dergelijke cursussen en lessen de integratie bemoeilijken, of indruisen tegen democratie en rechtsstaat'. 

Geen koekjes

Kamerleden uitten eerder al hun zorgen:  ze zijn bang dat met de scholen 'het kabinet meer greep wil hebben op Turken in Nederland.' Premier Rutte uitte ook al zijn vrees. "Daar worden geen koekjes gebakken", zei de premier. Minister Wouter Koolmees deelt de zorgen van de Kamerleden en komt daarom met een onderzoek naar de weekendscholen.

Yusuf Altuntas: 'Cursussen juist goed voor integratie'

Yusuf Altuntas, bestuurder van van de Turkse moskeekoepel Milli Görüs: "Weekendscholen is eigenlijk een verkeerd begrip. Het zijn geen scholen, het zijn cursussen en lessen die vaak door moskeeën worden gegeven aan kinderen en jongeren. Het voornaamste doel is het leren van de Turkse taal. Dat is niet slecht voor de integratie; de kinderen spreken thuis met hun ouders ook vaak Turks. Bovendien dragen de lessen bij aan de vorming van de identiteit van de kinderen. De lessen zijn vooral goed voor de identiteitsvorming: dat maakt de jongeren sterker waardoor ze geen rotzooi trappen."

Er zijn al jaren zorgen over weekendscholen, zegt Altuntas. "Er is nu eenmaal vraag naar Turkse lessen. Daar is al jaren behoefte aan. Daarom raad ik de Nederlandse overheid aan met de Turkse overheid te gaan praten om samen dit dossier op te lossen." 

Meer greep op scholen

De regering wil weten hoe en waarom landen als Turkije betalen voor dit soort scholing. Daarnaast wordt onderzocht hoeveel leerlingen informeel les krijgen en wat het lesprogramma is bij die cursussen.

Bovendien moet duidelijk worden wat de overheid zou kunnen doen om beter grip te krijgen op informele scholing, als blijkt dat het tot problematisch gedrag leidt. Het onderzoek wordt door een onafhankelijk bureau gedaan.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.© ANP
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook zondagscholen onderzocht

In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar Turkse weekendscholen. Er wordt ook gekeken naar de protestants-christelijke zondagsscholen. Daarvan zijn er ruim 250.  

Dominee Van Duijvenboden van de Bond van Hervormde Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag,  waar de zondagsscholen onder vallen, reageert verbaasd op het onderzoek: "Ik weet nog niet goed wat ik hiervan moet vinden. Onze bond bestaat al 85 jaar en het fenomeen zondagsschool is algemeen bekend."

Maar de overheid is welkom, zegt hij, als die 'wil komen kijken hoe wij op onze zondagscholen kinderen onderwijzen in het geloof en de Bijbel'.

Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganOnderwijs