Steeds meer overlast door betogers bij abortusklinieken
Betogers bij abortusklinieken veroorzaken steeds meer overlast. Alle klinieken hebben tegenwoordig met het probleem te maken. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil nu in gesprek met betrokkenen om te kijken wat ertegen gedaan kan worden.
Nederland telt vijftien abortusklinieken. Ze geven allemaal aan dat ze op wisselende basis met demonstranten te maken te hebben. Dat schrijft minister De Jonge in een Kamerbrief naar aanleiding van vragen van PvdA en GroenLinks. Die willen dat het ministerie actie onderneemt.
'Wekelijks betogers'
De demonstranten staan het vaakst bij de grotere abortusklinieken, zoals die in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Heemstede. Daar zijn een paar keer per maand tot elke week demonstranten te vinden. Bij de andere abortusklinieken staan ze minder vaak.
Het gaat per kliniek meestal om een paar mensen, vaak verbonden aan Stirezo (Stichting Recht zonder onderscheid) of de Stichting Schreeuw om leven. Verder zijn er ook kleine groeperingen zoals Jezus Redt, abortusinformatie.nl en individuele demonstranten.
De Jonge is bereid om op zijn ministerie een overleg te organiseren over de betogingen. Demonstreren is niet verboden, maar volgens de minister kunnen daar wel grenzen aan worden gesteld.
Emotionele drempel
Hij gaat gemeentebestuurders en abortusklinieken uitnodigen, schrijft hij de Tweede Kamer: "We vinden het onwenselijk als vrouwen hier bij hun bezoek aan een abortuskliniek hinder van ondervinden, zeker als dit een (emotionele) drempel opwerpt waardoor sommige vrouwen misschien afzien van een behandeling."
De betogingen zijn 'zeker niet de dagelijkse gang van zaken bij een abortuskliniek', schrijft De Jonge nog, en ze worden ook niet altijd als intimiderend ervaren.
Aantal abortussen stijgt
Blijkens de laatste cijfers stijgt het aantal vrouwen en meisjes dat een abortus laat uitvoeren. In 2017 zijn er 30.523 zwangerschappen afgebroken, 379 meer dan in het jaar daarvoor.
Volgens de gezondheidsinspectie IGJ werden de meeste abortussen uitgevoerd bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar. In 68 gevallen ging het om meisjes die jonger waren dan 15 jaar. De meeste zwangerschapsafbrekingen gebeurden in de eerste 7 weken.