Ruzie bij Forum

Henk Otten na crisis partijbestuur FvD: 'Ik ga gewoon de Senaat in'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede, Floor Bremer en Frits Wester··Aangepast:
© ANPHenk Otten na crisis partijbestuur FvD: 'Ik ga gewoon de Senaat in'
RTL

Henk Otten is gewoon van plan om de Eerste Kamer in de gaan. Of dat voor Forum is of voor zichzelf, is nog onduidelijk.

Dat bevestigt Otten aan RTL Nieuws na berichtgeving van EenVandaag.

'Karaktermoord'

Gisteren werd Henk Otten uit het partijbestuur van Forum gezet omdat hij 30.000 euro uit de partijkas naar zichzelf had overgemaakt. Otten sprak daarna op Twitter over 'karaktermoord'. 

Hij schreef: 'Onthutsend om te zien hoe mijn mede-oprichters @thierrybaudet en @rooken nu karaktermoord op mij plegen om hen moverende redenen.'

Gewoon de senaat in

Otten was gisteren de hele dag niet bereikbaar voor commentaar. Vandaag laat hij via WhatsApp weten dat hij gewoon van plan is de Eerste Kamer in te gaan. Of dat voor Forum is of voor zichzelf, laat hij nog in het midden. 

Politiek commentator Frits Wester stelt dat Otten niet meer van de lijst kan worden gehaald. "Ook al zouden alle Statenleden van Forum op andere kandidaten stemmen, dan nog komt Otten erin", zegt Wester.

Het is altijd de bedoeling geweest dat Otten als fractievoorzitter in de Eerste Kamer komt. "Maar de andere leden van de Eerste Kamer kunnen nog besluiten dat ze hem niet meer als voorzitter willen hebben."

Theo Hiddema staat de pers te woord© RTL Nieuws
Theo Hiddema staat de pers te woord

Communicatie via WhatsApp

Uit een rondgang langs Forum-kandidaten voor de Eerste Kamer vandaag blijkt dat zij er gewoon van uitgaan dat Otten in de Eerste Kamer komt te zitten. Forum krijgt daar vanaf mei 12 tot 13 zetels. 

"De communicatie gaat nu allemaal via WhatsApp. We hebben een groepsapp waarin ook Baudet en Otten zitten", zegt een FvD'er die in mei in de Eerste Kamer komt. "Baudet en Otten herhalen in hun appjes hun standpunten. De sfeer is niet vijandelijk. Ik ga er ook  vanuit dat Otten gewoon in de Eerste Kamer komt. We hebben nog geen officiële mededeling gekregen vanuit de partij."

De FvD'er vervolgt: "Ik hoop dat in juni de rust wedergekeerd is. Laat ze maar even uitrazen."

Uitrazen

Een andere Forum-kandidaat voor de Eerste Kamer voegt toe: "In de fractie van de Eerste Kamer is er brede steun voor de koers van het partijbestuur. We willen nu vooruit, in het belang van de partij. Wat er is gebeurd, is allemaal al treurig genoeg."

Hij besluit: "Er is nu geen kamp-Otten of kamp-Baudet. We praten gewoon onderling met elkaar via de WhatsApp."

Lees meer over
Thierry BaudetForum voor Democratie