Staatstoezicht op de Mijnen

Advies aan kabinet: 'Crisisaanpak voor gevolgen gaswinning Groningen nodig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAdvies aan kabinet: 'Crisisaanpak voor gevolgen gaswinning Groningen nodig'
RTL

Er moet snel meer duidelijkheid komen voor Groningers die wachten op versterking van hun huizen. Ook moet de gaswinning nog sneller omlaag.

Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen, dat het kabinet adviseert over de gaswinning. De afhandeling van de gevolgen van gaswinning moet als een crisis moet worden gezien, vindt het SodM.

Beving Westerwijtwerd

De toezichthouder komt met dat advies na de aardbeving vorige week. De beving, waarvan het epicentrum bij het plaatsje Westerwijtwerd lag, had een sterkte van 3,4 op de schaal van Richter. Daarmee was het de op twee na sterkste beving als gevolg van de gaswinning in Groningen ooit.

Groningen opgeschud, maar hoe ontstaat zo'n aardbeving door gaswinning eigenlijk?
Lees ook

Groningen opgeschud, maar hoe ontstaat zo'n aardbeving door gaswinning eigenlijk?

Gaswinning omlaag

Volgens het SodM moet ook de gaswinning sneller omlaag dan nu gebeurt. Om de veiligheid van Groningers te garanderen, zou er bij een gemiddelde winter niet meer dan meer 12 miljard kubieke meter gas gewonnen mogen worden uit het Groningerveld. 

In 2018 werd er nog bijna 19 miljard kubieke meter gewonnen. Voor dit jaar is de verwachting dat er nog 15,9 miljard kubieke meter gewonnen zal worden. In 2030 moet de gaskraan helemaal dicht. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zei vorige week al dat de gaswinning waar mogelijk wat hem betreft sneller zou dalen. "De gaswinning moet naar beneden. We liggen voor op schema, maar het is niet genoeg."

Schade afhandelen en versterken

Na de beving in Westerwijtwerd meldden 2000 mensen nieuwe schade aan hun huis. Die komen bovenop een berg van zo'n 15.000 meldingen die nog gecheckt moeten worden. Daarnaast worden huizen die last ondervinden van de aardbevingen in de regio versterkt. Maar ook die operatie loopt traag. 

Een onwenselijke situatie, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het SodM. "De nog voor langere periode aanwezige kans op zwaardere aardbevingen, de forse economische impact en de groeiende sociale gevolgen leiden tot maatschappelijke ontwrichting in de regio", zegt hij.

Volgens het SodM moeten zowel de afhandeling van de schades als het versterken van de huizen ondergebracht worden bij één instantie. Die zou meer geld en meer bevoegdheden moeten krijgen, om sneller te kunnen handelen. Ook zouden bewoners sneller zelf aan de slag moeten kunnen met versterken.

Versnellingsplan

Wiebes gaf vorige week al aan dat er nagedacht moet worden over 'onorthodoxe oplossingen' om de Groningers beter en sneller te kunnen helpen. Wat die oplossingen zijn, moet uiterlijk volgende week duidelijk worden. 

Wel gaf de minister al aan dat er naar aanleiding van de aardbeving niet ineens extra maatregelen genomen worden; een 'versnellingsplan' was al in de maak. "Daar heeft de aardbeving in Westerwijtwerd ook niets aan veranderd. Het zou ook helemaal niet goed zijn als we na een aardbeving ineens met extra geld of maatregelen op tafel komen. Dat is een verkeerd signaal."

Lees meer over
Ministerie van Economische Zaken en KlimaatGaswinningGroningen