'Te weinig tijd'

IND stuurde criminele asielzoekers niet weg: 'Onbegrijpelijk, de omgekeerde wereld'

Door RTL NIeuws··Aangepast:
© ANPIND stuurde criminele asielzoekers niet weg: 'Onbegrijpelijk, de omgekeerde wereld'
RTL

"Dit is heel erg schokkend. De wereld op de zijn kop." De Tweede Kamer is geschrokken van het bericht dat vreemdelingendienst IND criminele asielzoekers toch ten onrechte in Nederland liet blijven. De nieuwe staatssecretaris moet meteen tekst en uitleg komen geven.

Medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben de afgelopen jaren van hun leidinggevenden te horen gekregen dat zij verblijfsvergunningen van criminele vreemdelingen maar niet moesten intrekken.

Dat zou allemaal te veel tijd en moeite kosten, en te duur zijn.

Klokkenluider

Dat meldt NRC op basis van verslagen van geheime crisisbijeenkomsten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid waar de IND onder valt, verwijst in een reactie naar een speciale commissie (commissie De Leeuw) die onlangs in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid de intrekkingen van verblijfsvergunningen onderzocht.

Dat gebeurde na een melding van een klokkenluider. "Die commissie concludeerde dat er van een misstand geen sprake was, maar dat er wel verbeterpunten nodig zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie. "De Kamer is hierover geïnformeerd en de aanbevelingen zijn door de IND opgepakt.". 

'IND stuurde criminele vreemdelingen niet weg: te duur, te tijdrovend'
Lees ook

'IND stuurde criminele vreemdelingen niet weg: te duur, te tijdrovend'

Waarom concludeerde een eerdere commissie anders?

De onafhankelijke commissie De Leeuw deed in opdracht van het ministerie onlangs nog onderzoek over de werkwijze omtrent het intrekken van verblijfsvergunningen. "We hebben onderzocht wat de oorzaak is van het relatief lage aantal intrekkingen door de IND. Bij het onderzoek naar het proces en de werkwijze hebben we geen aanwijzingen gevonden dat er structureel iets misgaat", zegt een woordvoerder van de commissie.

"Er worden wel fouten gemaakt,  maar dat is niet bewust of structureel. Fouten worden vooral gemaakt omdat het een ingewikkeld proces is om bijvoorbeeld de afweging te maken wanneer iemand een dusdanig groot strafbaar feit heeft gepleegd dat degene niet in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning." 

'Moeilijk te vergelijken'

Hoe het kan dat er volgens NRC sprake is van misstanden? "Het is moeilijk te vergelijken. NRC heeft onderzoek gedaan naar specifieke situaties, een specifieke casus en incident. Onze commissie is gevraagd om veel breder het intrekkingsproces te beoordelen en om te onderzoeken of er IND-breed structureel dingen niet goed gaan."

Ook: "De commissie concludeert dat er bij intrekkingszaken niet veel procedurefouten worden gemaakt. Desondanks is de onderbouwing om niet tot intrekking over te gaan nog onvoldoende op orde. Daarom hebben wij nog een aantal aanbevelingen gedaan die de werkprocessen en organisatie kunnen verbeteren. Die zijn door de IND overgenomen."

'Omgekeerde wereld'

Maar door het nieuws van NRC, waaruit blijkt dat er wél sprake is van allerlei misstanden bij het team Intrekkingen, staan de Kamerleden op hun achterste benen: "Veel geblaat en weinig wol. Dit vat eigenlijk de aanpak van criminele asielzoekers door dit kabinet samen", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in een reactie. "Terwijl mensen zich zorgen maken over asielzoekers die hier alleen maar heen komen om lol te trappen, zet de IND deze criminelen bewust niet het land uit."

Aan de mogelijkheden om verblijfsvergunningen in te trekken ligt het niet, twittert VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar 'de IND moet dat dan wel doen!!'.

Attje Kuiken
Attje Kuiken

Schokkend

Sietse Fritsma van de PVV noemt het de 'omgekeerde wereld'. "Wat hier gebeurt, is heel schokkend. Het is de omgekeerde wereld. De wereld op zijn kop. Wat er moet gebeuren? De bezem moet door de IND. Mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten er direct uit."

De SP ziet in bezuinigingen de boosdoener van 'de zoveelste misstand bij de IND. Zaken onder het tapijt schuiven kan niet langer, er moet een robuust plan van aanpak komen', zegt Kamerlid Jasper van Dijk.

De nieuwe staatssecretaris van Justitie, Ankie Broekers-Knol, moet meteen naar de Kamer komen om tekst en uitleg te geven.

Lees meer over
Asielzoekers