Begin EU-top uitgesteld: Tsjechische premier noemt Timmermans onacceptabel
De Europese regeringsleiders zijn vandaag opnieuw bijeen gekomen om het te proberen eens te worden over de verdeling van de topfuncties in de Europese Unie. Wel is het begin van de bijeenkomst uitgesteld omdat er nog een-op-een-gesprekken moeten plaatsvinden. Frans Timmermans zou nog steeds in de race zijn.
Wel noemde de Tsjechische premier Adrej Babis hem vandaag voorafgaand aan de top 'onacceptabel' voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij zei te spreken namens meerdere Oost-Europese landen en Italië.
"We willen een voorzitter met wie we normaal kunnen overleggen." Volgens Babis heeft Timmermans een negatieve kijk op de regio, sinds hij eerste vicevoorzitter was van de Europese Commissie. Timmermans leverde in die rol stevige kritiek op beleid van onder meer Hongarije en Polen.
Optimistisch
Ondanks de harde woorden van de Tsjechische premier bleef premier Mark Rutte vanochtend optimistisch. Volgens hem zijn de onderhandelingen over de verdeling van de topbanen in de EU 'opgeschoten'. Over de kans dat Timmermans voorzitter wordt, wilde hij voor aanvang van de hervatte EU-top in Brussel niet speculeren.
Mislukt
"Er is sinds gisteren ontzettend veel getelefoneerd, ge-sms't en geappt" tussen de EU-leiders, wilde hij alleen kwijt.
De Frans president Macron noemde het topberaad, dat gisteren na bijna een etmaal onderhandelen werd opgeschort tot vanochtend, 'mislukt'. Rutte zei te hopen dat de 28 landen er nu wel uitkomen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Fons Lambie: 'Diplomaten denken tegenstanders Timmermans te kunnen overtuigen'
Er komt vast beweging in, maar het zal niet heel snel gaan, verwachten insiders. Er is gisteren en vanochtend nog druk gelobbyd, maar duidelijkheid is nog niet. Het wordt een latertje, verzucht een bron.
"In de deal die voorligt, wordt Timmermans de Commissievoorzitter, Weber de voorzitter van het Europees Parlement. Die deal kan op een meerderheid rekenen in het Europees Parlement. Dan is het de bedoeling om met andere functies te gaan schuiven", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.
Veel vijanden
Grofweg tien landen hebben moeite, of zijn tegen Timmermans: Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Roemenië, Cyprus, Ierland, Kroatië en Letland.
Een Oost-Europese landen hebben moeite met Timmermans, vanwege aanvaringen in het verleden. Timmermans heeft als commissaris veel vijanden gemaakt in bijvoorbeeld landen als Hongarije en Polen, vanwege problemen met de rechtsstaat en democratie in die landen. Daarnaast zijn de christendemocraten zijn verdeeld. Merkel wil Timmermans steunen, maar de premiers van bijvoorbeeld Ierland, Kroatië, Letland zijn tegen een sociaal-democratische kandidaat.
"Diplomaten denken een aantal van die tien landen te kunnen overtuigen", zegt Lambie. "Niet door Timmermans te laten vallen, maar door de overige topfuncties (voorzitter Europese Raad, buitenland-chef en ECB-baas) zo te verdelen dat genoeg landen kunnen instemmen. Toch komt ook de Brusselse geruchtenmachine weer op gang: namen van bijvoorbeeld Michel Barnier of de Duitse minister van Defensie, Von der Leyen worden genoemd als alternatieve kandidaten."