Oud-minister: 'Thailand zal coffeeshopbaas alleen uitleveren op strenge voorwaarden'
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) reist niet voor niets naar Thailand. Vermoedelijk valt er iets te halen, zegt oud-minister Ben Bot over het bezoek van Grapperhaus voor de veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Die werd vijf jaar geleden opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor het witwassen van drugsgeld.
Justitie in Nederland vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Van Laarhoven kreeg honderd jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen, na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman.
In zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2003-2007) onderhandelde Bot succesvol met Thailand over de vrijlating van een Nederlandse drugssmokkelaar. Die werd in 2004 onverwacht vrijgelaten na gratie van de Thaise koning.
Compromis is mogelijk
Bot denkt dat Thailand best bereid zou zijn om Van Laarhoven uit te leveren, maar wel op voorwaarde dat de hele opgelegde straf in Nederland wordt uitgezeten. "Thailand zegt: dat kunnen we niet maken naar onze eigen bevolking. Dat een Thai lang moet zitten en een Nederlander zijn vrijheid tegemoet gaat. Ze willen wel meewerken, maar dan zal Van Laarhoven wel honderd jaar moeten zitten."
"Honderd jaar is naar onze maatstaven overdreven", zegt Bot. "Er valt vast wel een compromis te sluiten, maar de Thai zullen niet instemmen met een paar jaar cel."
Volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken is het aannemelijk dat Nederlandse ambtenaren achter de schermen al overleg hebben gehad met Thailand. "Ik denk dat er allerlei voorgesprekken hebben plaatsgevonden. Grapperhaus gaat niet zomaar. Hij moet wel iets te onderhandelen hebben. De betrekkingen met Thailand zijn goed. Dat de premier van Thailand erbij is, zegt wel dat ze bereidwillig zijn."
De broer van coffeeshopbaas Van Laarhoven reageerde gisteravond opgelucht tegen RTL Nieuws. "Dit is het beste nieuws dat ik de afgelopen vijf jaar heb gekregen. Mijn hoop is natuurlijk dat de minister Johan mee terugneemt in het vliegtuig. Dat zou het summum zijn, maar of het werkelijk zo snel gaat durf ik niet te zeggen."
Gebaat bij stilte
De advocaat van Van Laarhoven houdt zich op de vlakte. "We zijn gebaat bij stilte, zodat de minister zijn werk kan doen", zegt Sidney Smeets. "We vinden dat de minister alle ruimte moet krijgen om te doen wat hij moet doen. Als het aan ons had gelegen, was het nieuws nog niet bekend geworden."