Acht jaar eerder

Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen
RTL

De gaskraan wordt in Groningen al per 2022 dichtgedraaid, acht jaar eerder dan het kabinet aanvankelijk van plan was. Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Eerder zou de gaskraan pas in 2030 helemaal dichtgaan.

Er is wel één uitzondering: in een heel koude winter moet alsnog een beroep kunnen worden gedaan op gas uit Groningen. Dat is een noodvoorziening die tot 2026 zal blijven gelden.

Volgend jaar zal er al minder dan 12 miljard kubieke meter gas worden gewonnen, een niveau dat het Staatstoezicht op de Mijnen eerder bestempelde als 'veilig'. Volgens eerdere voorspellingen zou volgend jaar nog 16 miljard kubieke meter gewonnen worden. Dit jaar wordt ruim 21 miljard kubieke meter gewonnen.

Afhankelijk

Er is al lange tijd discussie over het sneller dichtdraaien van de gaskraan. Tot voor kort had leverancier Gasunie steeds gezegd dat jaarlijks zo'n 15 miljard kubieke meter gas nodig was om alle binnen- en buitenlandse huizen die afhankelijk zijn van Gronings gas, van dat gas te voorzien. 

Ongeveer 15 miljoen huishoudens in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland maken gebruik van gas uit Groningen. In Duitsland zijn de afgelopen tijd in hoog tempo huizen en leidingen geschikt gemaakt voor een ander type gas.

Sneller dan gepland

Al voor de zomer suggereerde Wiebes dat de afbouw van Gronings gas wellicht toch sneller zou kunnen dan tot nu toe bekend.

De inzet van stikstof speelt daarbij een 'sleutelrol', schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. Met stikstof kan gas dat uit het buitenland wordt geïmporteerd en dat niet geschikt is voor Nederlandse leidingen, toch gebruiksklaar worden gemaakt.

"De capaciteit van die speciale stikstofcentrales is uitgebreid", vertelt woordvoerder Michiel Bal van GasUnie. "Die kunnen nu voor de volle 100 procent gas uit andere landen geschikt maken voor gebruik en daar plukken we nu de vruchten van."

Ook worden grootverbruikers uit de industrie per 2022 afgesloten van het gas. Wiebes schrijft dat hij daarvoor een wet in voorbereiding heeft.

Kosten

Vorig jaar bleek dat het dichtdraaien van de gaskraan de komende jaren 1,9 miljard euro gaat kosten. Doordat de gaswinning nu sneller omlaag gaat, loopt de Staat volgend jaar 400 miljoen extra aan geplande inkomsten mis, schrijft minister Wiebes aan de Tweede Kamer. 

'Sneller afbouwen door eerder genomen maatregelen'

Michiel Bal van de Gasunie zegt dat er sneller kan worden afgebouwd door de maatregelen die de afgelopen jaren al werden genomen. "Daar plukken we nu de vruchten van. In Nederland zijn 7 miljoen huishoudens afhankelijk van Nederlands gas. In België, Frankrijk en Duitsland zijn ook nog eens ruim 7 miljoen huishoudens die Nederlands gas gebruiken. De capaciteit van speciale stikstofcentrales, die gas van mindere kwaliteit uit het buitenland geschikt konden maken voor de systemen, is uitgebreid. Die kunnen nu voor de volle 100 procent gas uit andere landen geschikt maken voor gebruik."

Gas uit het Groningerveld blijft alleen nog voor noodscenario's beschikbaar, zegt Bal. "Als er een heel koude winter is, waardoor er extra gas nodig is, kan dat worden gebruikt. Dat duurt tot 2026. Dan gaat het Groninger gasveld definitief dicht. Maar als de winters zoals nu blijven is dat niet nodig."

Meer gemeenten vrezen voor aardbevingen door gaswinning
Lees ook

Meer gemeenten vrezen voor aardbevingen door gaswinning

Lees meer over
Eric WiebesGaswinningAardbevingenGroningenGemeente GroningenGroningen (stad)