Oproep aan politiek

'Pak het straffen van ex-kankerpatiënten door verzekeraars aan'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
'Pak het straffen van ex-kankerpatiënten door verzekeraars aan'
RTL

Zes op de tien ex-kankerpatiënten lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld geen hypotheek of lening krijgen. Patiëntenorganisaties vinden het onacceptabel dat ex-patiënten dubbel worden gestraft en eisen actie van de politiek. D66 wil dat minister Hoekstra dit in de wet gaat regelen.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties (NFK) heeft 316 mensen die kanker hebben (gehad), gevraagd of zij nu hun diagnose  een overlijdensrisicoverzekering konden afsluiten.

Zes op de tien ondervraagden liet weten dat dat niet lukte. 

Verzekering afgesloten 

Zo'n verzekering keert bij overlijden een bedrag uit aan nabestaanden. Bij een hypotheek wordt zo'n overlijdensrisicoverzekering meestal afgesloten en soms zelfs verplicht gesteld. 

62 procent werd geweigerd vanwege de diagnose kanker. Andere ex-patiënten moesten zoveel extra geld betalen, dat ze afzagen van een verzekering.

Leven na kanker: 'Mensen willen dat de vlag uitgaat, maar zo simpel is het niet'
Lees ook

Leven na kanker: 'Mensen willen dat de vlag uitgaat, maar zo simpel is het niet'

Veel te hoge premie

Een ex-patiënt die op dat moment al 6 jaar schoon was, vertelt: "Ik moest ruim 170 euro betalen. En dat terwijl de reguliere premie 16,53 euro is."

Hij vervolgt: "Het voelt alsof je met terugwerkende kracht gestraft wordt." 

'Onacceptabel'

Zelfs nadat de ziekte vijf jaar weg is, lukt het de helft van de mensen nog niet om een verzekering te krijgen. "Mensen worden de rest van hun leven geconfronteerd met het feit dat ze kanker hebben gehad", zegt directeur-bestuurder Arja Boenland van de NFK. "Wij vinden dat onacceptabel."

Verandering

De patiëntorganisaties zijn al jaren in gesprek met het Verbond van Verzekeraars. Vandaag laat het Verbond weten bereid te zijn om er naar te kijken. "We willen samen met patiëntenverenigingen en politiek Den Haag verkennen of een zogenaamd 'schone lei-beleid' voor ex-patiënten die al een aantal jaren genezen zijn verklaard, ook in Nederland kan worden toegepast", aldus het Verbond.

De organisaties willen ook dat de politiek in actie gaat komen. De politiek moet met een wetswijziging komen waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op 'het recht vergeten te worden' en dus met een schone lei kunnen beginnen.

D66: minister kom in actie

D66 steunt de oproep en wil dat minister Wopke Hoekstra dit zo snel mogelijk gaat regelen. "Gelukkig genezen steeds meer mensen van kanker. Maar de gevolgen van de ziekte voel je altijd", stelt Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66.

"Het is ongelooflijk zuur als je bijvoorbeeld geen huis kunt kopen omdat je je niet kan verzekeren. Minister Hoekstra moet hier snel mee aan de slag gaan . Zo helpen we mensen op weg in de periode na hun ziekte."

Lees meer over
KankerVerzekeringen