Akkoord

Bonden trekken oproep staking in: 460 miljoen euro extra voor onderwijs

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bonden trekken oproep staking in: 460 miljoen euro extra voor onderwijs
RTL

Onderwijsbonden krijgen hun zin: het kabinet maakt 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. Het grootste deel daarvan is eenmalig. Dat is het gevolg van een akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. De staking van woensdag is hiermee van de baan.

Onderwijsbonden vragen al tijden om extra geld om het tekort aan leraren en de hoge werkdruk aan te pakken in zowel het basis- als middelbaar onderwijs. Vanavond kwam minister Arie Slob met het verlossende woord: er komt 460 miljoen extra voor het onderwijs.

Het grootste deel van het geld is eenmalig, een ander, kleiner deel krijgen de leraren jaarlijks. 

'Blij met het geld, staking van de baan'

Volgens verslaggever Floor Bremer zijn de onderhandelaars blij met dit geld. "460 miljoen is een hoop geld. Maar het is geen structureel geld, waardoor de lonen van de leraren nog niet omhoog kunnen." 

Het bedrag is ook 40 miljoen hoger dan in eerste instantie door de bonden was gevraagd. De stakingsoproep voor woensdag is hiermee van de baan. Scholen kunnen zelf bepalen wat ze met de dag gaan doen en of de kinderen wel of niet thuis kunnen blijven. 

Het lerarentekort noopt scholen soms tot het nemen van drastische maatregelen.

Wie krijgt geld?

  • Dit jaar krijgt zowel het basis- als het voortgezet onderwijs 150 miljoen euro extra.
  • Verder wordt er 97 miljoen naar voren gehaald om de werkdruk van leraren en schoolleiders te verminderen. Een deel van dit geld is bestemd voor het (voortgezet) speciaal onderwijs.
  • Daarnaast zijn er nog extra potjes voor scholing en salaris. Voor leraren in het speciaal onderwijs komt er jaarlijks 16,5 miljoen bij voor loonsverbetering.
  • Verder komt er deze kabinetsperiode nog 21,2 miljoen bij om te voorkomen dat leraren het basisonderwijs verlaten.
  • Ook komt er nog 10,6 miljoen om nieuwe docenten te helpen en komt er 14,6 miljoen extra voor de subsidieregeling om dit jaar zij-instromers te stimuleren.

Tegen het zere been

Vorige maand gingen schoolbesturen en vakbonden nog langs bij premier Mark Rutte en minister Slob om extra geld te vragen voor het onderwijs. Het kabinet ging daar al eens op in, maar dat was volgens de vakbonden te weinig.

De opmerking van het kabinet dat de besturen en vakbonden voor dit geld eerst een cao moesten afsluiten, was tegen het zere been van deze sociale partners. Rutte heeft daarvoor zijn excuses gemaakt.

Leraren dreigen met staking op 6 november uit woede om lerarentekort
Lees ook

Leraren dreigen met staking op 6 november uit woede om lerarentekort

Lees meer over
Onderwijs