CDA en D66 kritisch over gezichtsherkenning: 'Tot hier en niet verder'
CDA en D66 willen meer en duidelijkere regelgeving rondom gezichtsherkenningssoftware. Nu is het volgens de partijen nog te vaak onduidelijk wie de techniek inzet, en met welk doel.
Gezichtsherkenning valt langzamerhand niet meer weg te denken uit onze samenleving: de politie zoekt ermee in databases, Schiphol experimenteert met paspoortcontroles en voetbalclubs houden zo hooligans buiten de deur.
Wildgroei aan software
Maar het CDA en D66 willen dat er een stop komt op de wildgroei aan gezichtsherkenningssoftware. Dat meldt De Volkskrant.
De oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA waren al langer kritisch, maar inmiddels willen ook het CDA en D66 dat de politiek zich meer met de achterliggende techniek gaat bemoeien.
Mensen als verzameling data
CDA-Kamerlid Chris van Dam wil niet dat burgers ten prooi vallen aan de macht van overheden en bedrijven. "Gezichtsherkenning is een volgende stap in indringendheid waarbij mensen als een verzameling data worden gezien. Dat kan ten koste gaan van de menselijke waardigheid."
'Machteloos gevoel'
D66-Kamerlid Kees Verhoeven zegt in de krant een 'machteloos gevoel' te krijgen van alle nieuwe technieken. "Het wordt met de dag duidelijker dat overheden en techbedrijven hongerig zijn naar onze persoonsgegevens. Dat heeft gevolgen voor onze vrijheid en grondrechten. Discriminatie ligt op de loer en privacy verdwijnt."
Verhoeven wil daarom dat de overheid met meer regelgeving en kaders komt. "Ik wil niet dat we ons over tien jaar realiseren dat er fouten zijn gemaakt, omdat niemand nadacht over de gevolgen."