Norm PFAS versoepeld: driekwart gestaakte bouwprojecten kan weer door
Er is een oplossing voor driekwart van de bouw- en baggerprojecten die nu stilliggen omdat er te veel PFAS in de grond zit. Het kabinet maakt morgen bekend dat de regels een stuk soepeler worden. Daardoor wordt het weer makkelijker om grond te verplaatsen.
PFAS is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen die in hogere concentraties schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Nu is de norm maximaal 0,1 microgram per kilo grond. Bevat grond meer PFAS, dan mag het niet zomaar worden verplaatst. Die norm gaat naar 0,8 microgram, een verachtvoudiging.
Banen op de tocht
Tal van bouwprojecten en baggerwerkzaamheden zijn uitgesteld of stilgelegd omdat er te veel PFAS in de grond zit. Op termijn dreigden de PFAS-problemen ook banen te kosten in de bouw. Twee weken geleden demonstreerden bouwers nog op het Malieveld voor een snelle oplossing.
Volgens een ingewijde kan met deze verhoogde norm dus driekwart van de projecten die nu stilliggen weer verder. Minister Van Veldhoven zal de nieuwe norm morgenmiddag toelichten.
'Goed nieuws'
Dat is goed nieuws, zegt Arie Plomp van Plomp funderingstechnieken. Nu valt voor zijn bedrijf de schade nog wel mee. Maar volgend jaar dreigden veel projecten stil te komen liggen."Ik denk dat we nu weer een aantal werken op gang kunnen brengen."
Wat het precies betekent in de praktijk, kan hij nog niet zeggen. Maar de hogere PFAS-norm is wel 'serieus meer', zegt Plomp.