Vrouwen aan de top

Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven
RTL

Na jaren van steggelen moeten raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven straks voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. De Kamer heeft vandaag voor zo'n bindend vrouwenquotum gestemd.

Sinds 2013 is er een wettelijk streefcijfer van 30 procent, maar dat leverde nog niet genoeg op. Van de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voldoen 58 nog niet aan dit streven.

Stoel blijft leeg

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde daarom in september voor een ingroeiquotum. Als een raad van commissarissen nog niet voor 30 procent uit vrouwen bestaat, mogen er geen nieuwe mannen worden benoemd, volgens dat voorstel. De 'stoel' van de commissaris blijft leeg totdat er een vrouwelijke commissaris is gevonden.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66) dreigde eerder al met 'naming and shaming' als bedrijven achter zouden blijven bij het wettelijk streven van 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Veel Europese landen hebben inmiddels  al een vrouwenquotum, zoals België, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en IJsland.

Nu is er dus ook in ons land een meerderheid in de Tweede Kamer voor het vrouwenquotum.

Ook CDA pleit voor vrouwenquotum bedrijfsleven
Lees ook

Ook CDA pleit voor vrouwenquotum bedrijfsleven

Steun van SP

Vorige week zou de Tweede Kamer eigenlijk al stemmen over het vrouwenquotum, maar de SP twijfelde nog. De partij wil dat meer vrouwen ervan profiteren dan alleen die in de top van beursgenoteerde bedrijven. SP-Fractievoorzitter Marijnissen: "We willen niet alleen meer kansengelijkheid in de bestuurskamer, maar ook op de werkvloer. Dus ook voor vrouwen in winkels en in de zorg."

Omdat een meerderheid zich ook daar voor wil inzetten, ging de SP vandaag ook om. Regeringspartijen VVD en ChristenUnie zijn tegen het vrouwenquotum. Volgens ingewijden is de voltallige fractie van de VVD in de Eerste Kamer wel voor het quotum. 

Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.© ANP
Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

'Historische stap'

Marry de Gaay Fortman van Stichting Topvrouwen noemt het een historische stap. "En dat in het jaar dat we ook vieren dat er 100 jaar kiesrecht is voor vrouwen."

Of er niet gewoon voor de 'beste' kandidaat moet worden gekozen? Fortman: "Het gaat niet om het idee dat er één kandidaat de beste is, want die is er gewoon niet. Er zijn er meerderen geschikt en er zijn meerderen de beste."

Volgens Fortman laten andere Europese landen, die al wel vrouwenquota hebben ingevoerd, zien dat het werkt. "Die landen laten zien dat dat heeft geleid tot een versnelling van de doorstroom van vrouwen naar die posities. Dat heeft de bedrijven ook goed gedaan."

Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank (DNB), in gesprek met de pers.© ANP
Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank (DNB), in gesprek met de pers.

'Niet alleen een vrouwenzaak'

Niet alleen vrouwen zijn enthousiast. Ook DNB-voorzitter Klaas Knot vindt het goed dat het quotum er komt. "Ik vind het van belang dat er meer aandacht komt voor inclusiviteit en diversiteit. En juist als het gaat om het versterken van vrouwen in topposities is het goed dat mannen als ik zich daarvoor inzetten. Dat is niet alleen vrouwenzaak." 

"We zijn de vrijblijvendheid wel een beetje voorbij. We hebben lang gepraat over meer vrouwen in topposities en we gaan het nu concreet maken, met concrete streefgetallen en daar hoort het quotum bij."

Lees meer over
VrouwenquotumZ link in bio