Kabinet verbiedt lachgas, bezit wordt strafbaar
Het kabinet verbiedt het bezit, de handel en de productie van lachgas. Dat is zojuist bekendgemaakt. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) plaatst lachgas op lijst 2 van de Opiumwet vanwege de risico's voor de volksgezondheid, de overlast en het aantal verkeersongevallen.
Volgens Blokhuis blijkt uit onderzoek dat zelfs beperkt gebruik van lachgas al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden. "We kunnen de risico's met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren", zegt Blokhuis. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken."
Meer gezondheidsincidenten
Het besluit van het kabinet volgt op onderzoek in opdracht van het kabinet. De onderzoekers die vandaag hun bevindingen presenteren, zien het aantal gezondheidsincidenten toenemen: meldingen van brandwonden en verlammingsverschijnselen, zoals dwarslaesies.
Bij excessief gebruik treden gezondheidsincidenten op, maar ook na een enkele keer kan al sprake zijn van ernstige neurologische schade. Dat komt bijvoorbeeld voor als iemand een vitamine B12-tekort heeft, wat mensen vaak niet van zichzelf weten.
Toename incidenten:
Het aantal incidenten neemt toe. Het Nationaal Vergiftigingen en Informatiecentrum kreeg in 2017 48 meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgas. In 2018 waren dat er 54 en in de eerste helft van 2019 waren er al 67 meldingen.
Kwetsbare jongeren
De onderzoekers zien dat het gebruik van lachgas wijdverspreid is. Gebruikers zijn vooral jongvolwassenen, waaronder veel kwetsbare, jonge en onervaren gebruikers. Het gebruik leidt tot een toenemende hoeveelheid overlast en problemen in het verkeer.
Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze toepassingen van lachgas worden van het verbod vrijgesteld. Het kabinet doet onderzoek hoe die vrijstelling er in de praktijk uit moet zien, maar voorziet dat dat nog complex gaat worden. Daarnaast dient de beschikbaarheid van medicinaal lachgas in de zorg niet door de maatregel te worden geraakt.
Lijst 2 Opiumwet
In de Opiumwet wordt gewerkt met twee lijsten drugs. Op lijst 1 staan drugs met een onaanvaardbaar risico, zoals cocaïne, amfetamine, XTC, GHB, heroïne en LSD. Op lijst 2 staat softdrugs, die minder risico vormen dan de drugs op lijst 1. Op de lijst staat de hennepplant waar hasj en wiet van gemaakt wordt, maar ook valium en andere slaap- en kalmeringsmiddelen, qat en paddo's.