Nog geen oplossing

Premier Rutte biedt gedupeerden toeslagenaffaire excuses aan

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPPremier Rutte biedt gedupeerden toeslagenaffaire excuses aan
RTL

Na oud-staatssecretaris Menno Snel hebben nu ook premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra hun excuses aangeboden aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De twee gingen vanmiddag samen met minister Hoekstra in gesprek met een groep van zo'n 250 ouders.

Naast de excuses was er ook minder goed nieuws: het gaat nog een hele tijd duren voordat de hele affaire is afgehandeld.

Luisterend oor

"We willen een luisterend oor zijn", zei Rutte voor aanvang van het gesprek in Rijswijk waarbij ruim 250 gedupeerden aanwezig zijn.  "Ik begrijp dat mensen boos zijn", vervolgde Rutte. De premier bood daarom, samen met minister Hoekstra, voor een volle zaal zijn excuses aan. 

De premier denkt overigens niet dat het vertrouwen door één bijeenkomst weer is hersteld.

Fraudejacht

Door de meedogenloze fraudejacht van de Belastingdienst raakten duizenden ouders niet alleen hun kinderopvangtoeslag kwijt, ze moesten ook eerder ontvangen toeslag terugbetalen. 

Oud-staatssecretaris Menno Snel bood ook al meerdere keren zijn excuses aan. Hij trad in december af vanwege de affaire. 

Onderzoek naar verdwijnen bewijsstukken gedupeerden in toeslagenaffaire
Lees ook

Onderzoek naar verdwijnen bewijsstukken gedupeerden in toeslagenaffaire

"Ook na de excuses van Rutte en Hoekstra zijn de problemen niet meteen opgelost", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Duizenden mensen weten nog niet of ze in aanmerking komen voor compensatie en het gaat nog zeker nog een jaar - of langer- duren voordat dit voor iedereen is vastgesteld."

Daden van kabinet

Aanwezigen hebben volgens Schreinemachers vandaag wel het gevoel dat nu eindelijk naar ze geluisterd wordt. "En dat er serieus werk van wordt gemaakt om de toeslagenaffaire op te lossen."

Maar om het vertrouwen echt te herstellen is een gesprek niet voldoende, vervolgt Schreinemachers. "Dat vertrouwen zal vooral moeten komen van de daden van het kabinet en compensatie voor de mensen die onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Toeslagenaffaire Belastingdienst