Boos op staatssecretaris

Commissaris Zeeland over marinekazerne: kabinet heeft ons bedrogen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCommissaris Zeeland over marinekazerne: kabinet heeft ons bedrogen
RTL

"Bestuurlijk not done. Zo ga je niet met mensen om." Commissaris van Koning Han Polman heeft hard uitgehaald naar het kabinetsbesluit om de marinekazerne niet naar Vlissingen te laten verhuizen, maar naar Nieuw Milligen. Polman is met name kwaad op staatssecretaris Barbara Visser (Defensie), door wie hij zich bedrogen voelt.

Polman uitte vanochtend zijn woede in het programma Buitenhof. Volgens hem zijn er tot vorige week nog afgesproken gemaakt met Defensie over de komst van de kazerne. Staatssecretaris Visser heeft signalen dat de verhuizing naar Vlissingen niet zou doorgaan lange tijd afgedaan als 'geruchten'.

Polman heeft Visser naar eigen zeggen 'op de vrouw af' gevraagd of er naar alternatieve locaties werd gekeken. Tijdens een overleg tussen Defensie en Zeeuwse bestuurders afgelopen dinsdag bleef Visser lange tijd 'om de hete brij heen draaien', voordat ze duidelijkheid gaf.

Kabinet maakt besluit afblazen verhuizing marinierskazerne bekend
Lees ook

Kabinet maakt besluit afblazen verhuizing marinierskazerne bekend

Compensatie

"Wij Zeeuwen zijn netjes, eerlijk en recht door zee. De politiek moet hiervoor verantwoordelijkheid nemen, maar ook bij zichzelf te rade gaan: hoe gaan we met Zeeland om?", aldus Polman bij Buitenhof. "We verwachten gecompenseerd te worden in een manier waarop Zeeland hetzelfde profiteert als met de beoogde komst van de marinekazerne."

In 2012 werd besloten de marinekazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Dat leverde veel weerstand bij de mariniers op. Vrijdagochtend werd bekend dat het Nieuw Milligen in Gelderland wordt. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Imagoschade voor Zeeland

Polman sprak in een persconferentie van miljoenen euro's imagoschade voor Zeeland. In Buitenhof kwam Polman daar vanochtend nog eens op terug. "Als je zo met elkaar omgaat, betekent dat iets voor het vertrouwen tussen kabinet en regio. Het kabinet heeft de regio's ook gewoon nodig." Als voorbeeld noemde Polman de samenwerking tussen provincies en het Rijk om de stikstof- en klimaatproblemen op te lossen.

Volgens Polman heeft het kabinet minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken aangewezen om te zorgen dat Zeeland wordt gecompenseerd. "Het kabinet zegt: we kunnen dit de staatssecretaris niet toevertrouwen. Daarom hebben ze de minister van Binnenlandse Zaken aangewezen als coördinator." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Barbara VisserMarine